Koninklijke Onderscheiding voor Jeanne Diele-Staal

Jeanne Dielte-Staal krijgt de Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Jan van Zanen
Jeanne Dielte-Staal krijgt de Koninklijke Onderscheiding uit handen van burgemeester Jan van Zanen
Foto: Gemeente Zwolle

De Zwolse Jeanne Dielte-Staal heeft uit handen van burgemeester Jan van Zanen van Den Haag de Koninklijke Onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Dat gebeurde tijdens het 40-jarig bestaan van de Stichting Werkgroep Herkenning in Den Haag waarvoor Jeanne Diele zich al jarenlang sterk maakt.

Jeanne Diele krijgt de onderscheiding vanwege haar vrijwillige bestuurlijke inzet voor meerdere instellingen, waaronder Stichting Werkgroep Herkenning. Sinds begin jaren negentig is zij op vele fronten voor deze landelijke stichting actief. Stichting Werkgroep Herkenning werd in 1981 opgericht als lotgenotencontact voor kinderen van wie de ouders in de Tweede Wereldoorlog de kant van de Duitse bezetter kozen of zelf bezetter waren. Tweede en zelfs derde generaties worden tot op de dag van vandaag geconfronteerd met loyaliteits- en identiteitsproblemen die zijn terug te voeren op de keuzes en ervaringen van hun (groot)ouders.

Al ruim tien jaar lang is Jeanne Diele ook als gastspreker verbonden aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork om de Tweede Wereldoorlog ‘een gezicht te geven’. Zij vertelt kinderen en jongeren van nu over de oorlog van toen en geeft informatie aan scholieren en studenten voor werkstukken en afstudeeronderzoek. Door haar eigen ervaringen brengt zij hen het besef bij, dat de geschiedenis niet zwart-wit is. Daarnaast verzorgt zij lezingen voor musea in Overijssel en organisaties die zich bezig houden met het erfgoed van de Tweede Wereldoorlog.

Exodus Nederland kan ook al jaren op de sociaal-maatschappelijke inzet en ervaring van Jeanne Diele rekenen. Exodus is de grootste landelijke nazorgorganisatie die op regionaal niveau met professionals en vrijwilligers opvang en begeleiding biedt aan (ex)gedetineerden voor hun terugkeer naar de samenleving. Daarbij is er ook aandacht voor ondersteuning van de partners en kinderen.

Daarnaast organiseerde Jeanne Diele tot enkele jaren geleden vanuit de Vrouwenbond ruim 10 jaar lang de Wereldgebedsdag, onder andere in één van de verzorgingshuizen van Stichting Driezorg.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen