Steeds meer zicht op criminele netwerken: politie ontdekt meer drugslabs in Oost-Nederland

De politie ontdekt steeds meer drugslabs
Foto: Zwolle.Nieuws

Er is een flinke toename van het aantal ontdekte drugslabs. Alleen dit jaar werden veertien locaties opgespoord, vorig jaar waren dat twintig. De verwachting is dat er dit jaar meer drugslabs worden opgespoord. De stijging is voor een deel te verklaren dat de politie steeds meer zicht krijgt op criminele netwerken.  Ook blijven meldingen van verdachte situaties een belangrijke bron voor de politie.

De forse stijging is mede te danken aan het landelijke rechercheonderzoek 26Lemont. Hierbij kon de politie maandenlang live meekijken met criminelen die gebruikmaakten van chatdienst Encrochat. Het is een mooi voorbeeld van hoe de politie inzet op het in kaart brengen van criminele netwerken. Er is de afgelopen jaren fors ingezet op het inzichtelijk maken van criminele netwerken en dat blijft de politie ook doen. Onder andere Encrochat heeft daarbij geholpen. Opvallend is dat de netwerken geen op zichzelf staande clubjes criminelen zijn, maar allerlei uitgebreide netwerken met voor een deel dezelfde spelers. Meer inzicht in de netwerken en sleutelspelers levert meer mogelijkheden voor de opsporing op. Zo creëert kansen om in een keer een of meerdere netwerken een klap uit te delen.

Platteland aantrekkelijk

In de totale drugsketen in Nederland spelen productieactiviteiten zich vooral af in de plattelandsprovincies. Ruimte speelt daarbij een grote rol. Het platte land wordt geroemd om de rust en ruimte. Diezelfde rust en ruimte maken het juist aantrekkelijk voor drugscriminelen om onder de radar te blijven om zo te kunnen produceren en om hun afval te dumpen. Niet voor niets ontstaan er steeds meer initiatieven om burgers en ondernemers op het platteland te informeren, bewust te maken en te mobiliseren.

Verdachte situaties melden

De oren en ogen en de onderbuik mensen op het platteland zijn onmisbaar bij de aanpak van zware drugscriminaliteit. Het appèl aan mensen is dan ook om verdachte situaties te blijven melden. Door alerte bewoners kwam de politie een groot drugslab op het spoor. Het is zaak een vuist tegen blijven maken om Oost-Nederland onveiliger te maken voor drugscriminelen en daarmee veiliger voor onze inwoners.

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden