Breaking Bad: Oost-Nederland wordt steeds meer een ‘narco-regio’

Steeds meer drugslabs in Oost-Nederland
Steeds meer drugslabs in Oost-Nederland
Foto: Politie.nl

Breaking Bad in Oost-Nederland? Een ding is duidelijk dat steeds meer drugslabs verhuizen naar het platteland in het oosten. De politie ontdekte meer productie- en opslagplaatsen van synthetische drugs dan twee jaar geleden.  Daarentegen nam het aantal dumpingen sterk af.

Het aantal drugslaboratoria en opslagplaatsen nam toe. Opvallend was daarbij het aantal locaties waar cruystal meth werd geproduceerd. Tot enkele jaren terug werden methlabs niet of nauwelijks aangetroffen. Omdat de verkoopprijs van crystal meth aanzienlijk hoger ligt dan die van xtc of amfetamine, zijn de te behalen winsten groot. Mogelijk is dat voor Nederlandse drugsproducenten om over te stappen op crystal meth.

Dumpingen

Het aantal drugsdumpingen vertoonde vorig jaar een opvallende daling. Werden in 2018 292 dumpingen aangetroffen, vorig jaar waren dat er honderd minder: 191. Mede door de toename van het aantal labs en opslaglocaties heeft de politie niet de indruk dat er minder drugs worden geproduceerd. Mogelijk wordt vaker drugsafval wordt geloosd in het bodem- en oppervlaktewater. Ook wordt er meer opslag van afval gezien op productielocaties en worden er per dumping grotere hoeveelheden gedumpt, waardoor de aantallen afnemen.

Criminelen die synthetische drugs produceren of verhandelen verdienen daarmee veel geld. Met dit geld, maar ook met geweld en intimidatie proberen zij hun machtspositie te verstevigen. Ze kopen zich in de bovenwereld in en investeren drugswinsten in hun omgeving. Maar ze deinzen er ook niet voor terug om burgemeesters en officieren van justitie te bedreigen en te infiltreren in het lokale bestuur. Mede daarom geeft de politie in toenemende mate prioriteit aan de aanpak van (synthetische) drugscriminaliteit.

Gezamenlijke aanpak

Behalve op productie- en opslaglocaties richt de politie zich op opdrachtgevers, cruciale facilitators en geldstromen. Ook investeert de politie in expertise en haar informatiepositie op het gebied van synthetische drugs. Bij de politie werken meerdere teams aan het bestrijden van de productie en handel in synthetische drugs. Het zogenoemde multidisciplinaire interventieteam (MIT) moet in de nabije toekomst met een andere, vernieuwende aanpak het totale effect van onze inspanningen vergroten.

Internationale samenwerking

Internationale samenwerking is van groot belang, zeker met het oog op de grote rol die Nederland speelt in de mondiale productie van en handel in synthetische drugs. In november vorig jaar leidde een samenwerkingsverband met de Australische politie tot het beëindigen van een intercontinentale drugsroute. De politie hield acht verdachten aan en trof meer dan 43.000 liter aan chemicaliën aan, evenals 150 kilo MDMA, een kilo methamfetamine, drie kilo cocaïne en twee vuurwapens. In het onderzoek werd eerder al 700 kilo MDMA in beslag genomen.

Weerbaarheid

Omdat alleen repressie onvoldoende effect sorteert, pleit de politie ook voor het vergroten van de maatschappelijke weerbaarheid. Daniel: ‘Dat is zeker niet alleen een taak van de politie, maar preventie is wel essentieel. We moeten voorkomen dat bijvoorbeeld boeren ingaan op het aanbod van criminelen om een loods of schuur te verhuren. Of denk aan het voorkomen van nieuwe aanwas van criminele groeperingen.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen