Zwolle omarmt street art: wat vroeger grafittiboefjes waren, zijn de straatartiesten van nu

Straatkunstenaars in de jaren '80 en '90
Straatkunstenaars in de jaren '80 en '90
Foto: Stadkamer

De expositie Walls of Fame blikt terug naar de jaren dat grafittiboefjes muren bekladden die zo snel mogelijk weer proper en fris gemaakt moesten worden. Het uniek beeldmateriaal van de eerste lichting graffiti artiesten uit de jaren ’80 en ’90.

Wethouder Klaas Sloots opende met zijn ’tag’ de expositie waarin duidelijk wordt wat er is veranderd in een kleine dertig jaar. In de roerige jaren tachtig en negentig was het ‘not done’ om muren vol te spuiten met creatieve uitingen. In de nachtelijke uren gingen de jongeren met spuitbussen op pad om hun creativiteit uit te leven. Mensen liepen meewarig hoofdschuddend er aan voorbij. Gemeente en politie maakte toentertijd ‘jacht’ op de bekladderaars en zorgde er voor dat de muren zo snel mogelijk weer schoon werden gemaakt.

Hip karakter

Hoe anders kan het zijn dat dezelfde gemeente street art vandaag de dag ziet als kunstvorm en de mogelijkheden geeft om de stad een hip karakter te geven net als bijvoorbeeld Berlijn, Lissabon of Parijs. Mensen kijken nu met bewondering naar de straatkunst. Het is inmiddels een geaccepteerde vorm van kunst geworden. De boefjes van toen baanden de weg vrij voor de inmiddels breed geaccepteerde en gewilde street art in de stad. Zwolle wil met vijftien impressies karakter geven aan de stad

Walls of fame

Wie dus wil weten hoe het er dertig jaar geleden aan toe ging kan dat zien tijdens de Walls of fame in de Stadkamer. Kunstenaar Stefan Alberts heeft zijn privé-archief als graffitikunstenaar aangevuld met collecties van andere Zwolse kunstenaars. Hij neemt de bezoeker mee naar de eerste tags van punkband De Vopo’s, via de graffiti-schrijvende PEC supporters en de vele masterpieces in ‘de oude fabriek’, naar het begin van de jaren 90 toen de betonnen muur rondom de parkeerplaats van de oude Hedon dienst deed als de graffiti Hall of Fame. Het is een blik in het verleden met materialen, schetsen en graffiti-locaties in Zwolle. Naast graffiti uit de jaren 80 en 90 exposeren ook hedendaagse straatkunstenaars, de straatkabouter en Tanukie.

Uniek overzicht

Het unieke overzicht van de werkwijze en de subcultuur van oldschool graffiti artiesten in Zwolle in de jaren 80 en 90 is te zien tot en met 30 september in de Stadkamer. De komende tijd worden ook andere activiteiten ontplooid op het gebied van street art.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen