Bevolkingsonderzoek: ruim 3700 keer darmkanker en meer dan 20.000 voorlopers ziekte opgespoord

Er is veel animo voor bevolkingsonderzoek naar darmkanker
Er is veel animo voor bevolkingsonderzoek naar darmkanker
Foto: RIVM

Ruim anderhalf miljoen mensen deden in 2018 mee aan het bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Er zijn ruim 3700 darmkankers opgespoord en meer dan 20.000 voorlopers van de ziekte, telde het RIVM.

Met het bevolkingsonderzoek wordt ongeveer 85 procent van de darmkankers gevonden. De belangstelling is met een deelname van circa drie kwart stabiel te noemen.

Deelnemers worden eens in de twee jaar uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek. Er is een kleine kans dat er na de eerste deelname geen aanwijzingen zijn van (voorlopers van) darmkanker, maar dat een deelnemer in de twee jaar voor de volgende deelname toch darmkanker blijkt te hebben. Bij de start van het bevolkingsonderzoek is berekend dat de ontlastingstest ongeveer 75% van alle deelnemers die darmkanker hebben, zou opsporen. Voor de deelnemers uit 2014 blijkt dit percentage hoger te liggen. De ontlastingstest heeft toen 85% van de deelnemers die darmkanker hebben, in de eerste ronde opgespoord.

Hoe vroeger, hoe beter

Darmkanker is één van de best behandelbare vormen van kanker, als de tumor tenminste op tijd ontdekt wordt. Hoe vroeger darmkanker vastgesteld wordt, hoe groter de kans op volledige genezing. Het is daarom belangrijk om op tijd naar de huisarts te gaan en niet met klachten te blijven rondlopen. Darmkanker komt vooral voor bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar. Voor wie ouder is dan 50 jaar is het dus goed om extra alert te zijn op klachten. Als er darmkanker in de familie voorkomt, zeker bij familieleden onder de vijftig jaar en/of als dit eerstegraadsfamilieleden betreft, is de kans op darmkanker ook groter.

Herken de signalen

  • Een blijvende verandering in het ontlastingspatroon; in regelmaat of samenstelling van de ontlasting.
  • Bloed en/of slijm bij de ontlasting.
  • Onverklaarbaar gewichtsverlies.
  • Bloedarmoede
  • Aanhoudende ongemakken in de buik, zoals pijn, krampen en een opgeblazen gevoel.
  • Loze aandrang, of het gevoel alsof de darm niet volledig wordt geleegd na de stoelgang.
  • Aanhoudende vermoeidheid.

Deze klachten kunnen een gevolg zijn van darmkanker. Ze kunnen echter ook een andere oorzaak hebben. Bij bloed in de ontlasting, is het altijd verstandig om een afspraak te maken met de huisarts. Voor de andere klachten geldt dat het belangrijk is om naar de huisarts te gaan, als ze langer dan twee weken aanhouden. De huisarts kan inschatten of er reden is voor verder onderzoek.

Borstkanker

Het aantal deelneemsters aan het bevolkingsonderzoek borstkanker is met 976.000 vrouwen iets afgenomen naar 76,6 procent, zag het RIVM. In 2018 werden er per duizend deelneemsters 22 doorverwezen voor nader onderzoek. Bij de helft was er direct een verdenking op borstkanker. Bij de andere vrouwen was er te weinig informatie op de borstfoto voor een goede beoordeling.

Baarmoederhalskanker

In 2018 hebben ruim 460.000 vrouwen deelgenomen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Dat is 57,6 procent van de doelgroep en iets meer dan een jaar eerder. Bij 9,5 procent van de deelneemsters is het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken gevonden. Bij ruim 5000 vrouwen is een voorstadium van baarmoederhalskanker opgespoord.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen