Alexander Hulleman waarschuwt voor gevaren van open water

Spelen in open water
Spelen in open water
Foto: Sport-Active

ZWOLLE –  Zwemcoach Alexander Hulleman waarschuwt voor het gevaar van zwemmen in open water. Een kind heeft leren zwemmen in een zwembad, maar kan zich niet altijd redden in het open water.

Als een kind onder water raakt in open water, weet het soms niet waar hij heen moet zwemmen om weer boven water te komen. Hij weet niet wat hij moet doen als hij wordt verrast door onderstroming en alle andere verrassende dingen die het open water heeft, zoals waterplanten en andere obstakels zoals een in het water gegooide fiets. De gevaren van zwemmen in open water worden vaak door minder ervaren zwemmers onderschat: met een aflandige wind in de zee en toch gerust op een luchtbedje gaan liggen, een onverwachtse onderstroom in een onschuldig lijkende rivier of de ineens toch wat dieper stukje in die recreatieplas waar het kind van vier jaar toch zonder bandjes kon spelen.

Kunstje geleerd

Een kind heeft voor het zwemdiploma een kunstje geleerd. Het diploma is gehaald in een zwembad waar het water helder is, Het zwemdiploma is volledig geregisseerd en niet gebaseerd op het feit dat er onverwachte dingen kunnen gebeuren. Alexander Hulleman zegt: ”Ik heb mij altijd hard gemaakt voor verplichte open water zwemlessen voor kinderen na hun diploma, maar het kwam nooit echt van de grond omdat ouders een papiertje belangrijker vonden en vooral blij waren dat ze niet meer verplicht met hun kind elke week naar het zwembad moesten.”

Lacherig

”Toen ik nog de zwemscholen had en de ouders op het hart drukte: ga elke week nog een keer met je kind zwemmen om zijn techniek te onderhouden en ga ook eens met hem oefenen in open water, werd er vaak lacherig gedaan en werd er gezegd: Jij hebt hem toch leren zwemmen en hij heeft nu toch zijn zwemdiploma gehaald?”

Verdronken in open water

Alexander Hulleman: ”In een week tijd krijg ik vijf keer een artikel zie waarin staat dat een persoon is verdronken in open water. Dit keer een peuter van twee jaar dat waarschijnlijk even aan de aandacht van zijn familie is ontsnapt. Afgelopen weekeinde was het ook al raak met een volwassen vrouw, een allochtone man, een Nederlandse man en nog twee kinderen.

Les volgen

Alexander Hulleman roept dan ook de KNZB, de Nationale Raad Zwemdiploma en andere organisaties op om iets te doen aan de gevaren van het zwemmen in open water. ”Met vijf doden in één week lijkt me echt tijd om er iets mee te doen. Het is zaak dat kinderen goed voorbereid zijn op het zwemmen in open water. Verstandig is om het kind een les te laten volgen. Dat kan onder meer bij Sport-Active in Zwolle.  Meer informatie is te krijgen via [email protected]. Emily Brekelmans en Alexander Hulleman geven zo’n open water les graag om te zorgen dat een kind zich écht kan redden in open water!

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen