De afgelopen dagen is rond Scoutcentrum Gilwell Ada’s Hoeve en de bossen van Ommen de filmproductie Waltraud opgenomen. Het is een film over het waargebeurde levensverhaal van het meisje Waltraud die in WOII vluchtte en in de bossen wist te overleven. De film Waltraud zal vanaf 1 april te zien zijn in bibliotheken en filmhuizen van Overijssel.
Wolfskinderen werden ze genoemd: kinderen die nadat de Russen Nazi-Duitsland binnenvielen, ontheemd in de bossen van Oost-Pruisen en Litouwen rondzwierven. De 12-jarige Waltraud Strelow (1933-2018) is een van hen. In haar eentje weet ze te ontsnappen aan de Russen en te overleven.
Een deel van haar verhaal wordt nu verfilmd door twaalf jongeren uit Overijssel onder leiding van professionele filmmakers. De groep jongeren van 12 tot 18 jaar is geselecteerd na een auditie in december en bestaat uit jongeren die zullen gaan acteren, maar ook filmen en zorgen voor de muziek, geluid en decors in de film.
Veerkracht en verzet
“Een verhaal over menselijke veerkracht en verzet, maar ook over doorzettingsvermogen en de waarde van vrijheid”, aldus creatief producent Ilona Kevelham. In negen draaidagen brengt de groep onder begeleiding van professionals de film over het meisje Waltraud tot stand. Kevelham: “We stappen samen in een creatieve en leerzame snelkookpan. Negen dagen samen werken, eten en slapen. We denken samen na over het creatieve proces, het verhaal, maar ook hoe we filmen, samenwerken en creëren.”
Bossen Ommen filmdecor
Het bosrijke Ommen bleek het perfecte decor te zijn voor de film, omdat bos een sleutelrol speelt in het vluchtverhaal van Waltraud Strelow. Door het landschap in de omgeving van het scoutingcentrum in Ommen kunnen veel scènes buiten worden geschoten. Naast de natuurlijke decors wordt op de scoutinglocatie ook een studio ingericht. Hier komt de wereld van Waltraud in miniatuurformaat tot leven. “We vertellen in de film een klein deel van haar hele levensverhaal” zegt regisseur en filmaker Erik Franssen. “Precies dat deel waarin zij haar thuis moet verlaten, familie achterlaat en vluchteling wordt”.
Maakplaats XOost
De film is een co-productie van XOost, een platform voor culturele producties met jonge talenten en professionals, en de cultuur-en educatieorganisatie Rijnbrink. Beiden willen dat jong talent een podium krijgt om gezien en gehoord te worden. Ivar van Veen van XOost: “We vertellen verhalen die voortkomen uit het dagelijks leven van ‘gewone’ mensen uit dit deel van het land. Per project nestelen we ons op verschillende plekken in Oost-Nederland. Die X markeert de plek waar wij elkaar ontmoeten en waar we samen een productie gaan maken.”
De film zien!
Bibliotheken en filmhuizen kunnen de film Waltraud opnemen in de programmering. Vanaf 1 april, de dag waarop in 1945 de eerste steden in Overijssel werden bevrijd, kan de film worden vertoond. De film wordt ook aangeboden aan het voortgezet onderwijs in combinatie met lesmateriaal. Voor meer informatie over de film kun je terecht op: www.XOost.nl