Leerlingen van CBS Het Mozaïek planten 23 platanen en geven Oosterlaan een nieuwe uitstraling

Platanen worden geplant in de Oosterlaan
Platanen worden geplant in de Oosterlaan
Foto: Gemeente Zwolle

Leerlingen van CBS Het Mozaïek plantten 23 platanen tijdens Boomfeestdag in de Oosterlaan. Wethouder Arjen Spaans plantte de eerste boom.

Op de plek waar tot een paar jaar geleden streekbussen stonden staan nu platanen. In het kader van Boomfeestdag hebben de leerlingen bomen geplant. Gemeente Zwolle en ROVA vinden de Boomfeestdag een belangrijke gebeurtenis. Wethouder Arjen Spaans: “Niet alleen vanwege het planten van de bomen, maar ook voor de kinderen zelf. Als we de kinderen enthousiast kunnen maken over de waarde van bomen en natuur, zullen zij deze kennis vroeger of later weer overbrengen op anderen. Zo zorgen we voor het buitengeluk van de Zwollenaren nu en in de toekomst.”

Het planten van bomen is een actueel maatschappelijk thema. Bomen zijn belangrijk in het tegengaan van klimaatverandering. Dat is logisch, want bomen hebben verschillende functies: ze houden water vast, brengen verkoeling, filteren schadelijke stoffen uit de lucht en leveren voedsel, leefruimte en bescherming aan allerlei planten en dieren. Kortom: bomen werken voor een gezond klimaat!

Net als ieder jaar heeft de Stichting Nationale Boomfeestdag ook nu weer een thema gekozen. Dat is dit jaar ‘(Met) bomen werken!’. Er is een grote behoefte aan vakmensen in de boomkwekerij en de groene sector. Stichting Nationale Boomfeestdag hoopt met dit thema leerlingen al op de basisschool te enthousiasmeren voor het groene vak.

De afgelopen maanden is de Oosterlaan aangepast. De laan is versmald, de stoep is verbreed en het asfalt is vervangen door water doorlatende klinkers. Een slimme klimaatoplossing met puinlaag onder de rijbaan en de wadi langs het spoor is gerealiseerd. Hierdoor kan regenwater, ook bij extreme buien, worden opgevangen en opgeslagen. Het regenwater blijft daardoor in het gebied voor de bomen en beplanting die de laan in warme en droge zomers koel houden. Met de platanen die de leerlingen aan weerszijde van de laan hebben geplant, is de Oosterlaan helemaal vernieuwd. En de historische uitstraling van de Oosterlaan is weer terug.

Ook aan de Westerlaan wordt gewerkt, die is in mei volgend jaar afgerond. Zo veranderen de lanen tot een gastvrije en klimaatrobuuste, groene verbinding waar het prettig is om te zijn. Met het vernieuwen van de lanen zet de gemeente Zwolle een nieuwe stap in de richting van het groenste stationsgebied van Nederland.

  • De organisatie van de Boomfeestdag in Zwolle ligt in handen van de gemeente Zwolle in samenwerking met ROVA.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen