Hoe moet het nu verder met bestrijding van de Japanse duizendknoop? Kortwieken is zinloos

Japanse duizendknoop aan het Almelose Kanaal
Foto: Rein Tuininga

Kortwieken van de Japanse duizendknoop heeft geen enkele zin. Vorig jaar probeerde de gemeente Zwolle om deze woekerende plant te maaien in de hoop dat weg zou blijven, het tegendeel is waar. Inmiddels woekert de plant op veel plekken in Zwolle.

De Japanse duizendknoop steekt de kop weer op. Rond 1 april komen de eerste kopjes uit de grond en inmiddels is de plant gegroeid tot een meter of twee. Op meer dan honderd plekken in Zwolle is de plant gevonden en bestrijding lijkt een zinloze missie. Er is maar weinig opgewassen tegen deze snelgroeiende plant die zelfs door beton en asfalt heen lijkt te groeien. Een oplossing lijkt er niet te zijn om de plant te bestrijden. Er zijn al diverse maatregelen uitgeprobeerd van wroetende varkens tot het kortwieken van de plant. Het lijkt allemaal zinloos te zijn en ieder jaar wordt het meer.

Melden

De gemeente Zwolle kijkt samen met andere gemeenten naar de bestrijding van de Japanse duizendknoop en hoe bewoners daar een bijdrage  aan kunnen leveren. Omdat Zwolle geen gif gebruikt bij het beheer van de openbare ruimte, zoekt men bij voorkeur naar een bestrijdingsmethode zonder gebruik van gif. Om tot een afweging en een plan te komen, moet de gemeente eerst inzicht krijgen in plekken waar de plant groeit. Mensen kunnen  daarbij helpen, door deze locaties te melden. De gemeente gaat overigens niet onmiddellijk over tot bestrijding op de genoemde locatie.

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen