Je ziet de Japanse duizendknoop groeien

Foto:

ZWOLLE – Ze steken inmiddels de kop weer op: de Japanse duizendknoop. Maar deze ‘ leuke plant’  wordt gerekend tot een van de meest woekerende planten ter wereld. Aan het Almelose Kanaal in Zwolle weet men er alles van.

De PvdA in Zwolle heeft vorig jaar al raadsvragen gesteld over de Japanse duizendknoop. De groei van de plant heeft grote gevolgen: ”Met name voor de biodiversiteit in het groeigebied van de duizendknoop. Door het sterke bladerdak wordt de hoeveelheid licht beperkt en de chemische substantie die het verspreid heeft een sterke invloed op het bodemmilieu is er nauwelijks planten en insectenleven mogelijk onder deze plant. Daardoor heeft het groeigebied van deze Japanse Duizendknoop de ecologische waarde van een maïsveld. Daarnaast kan de plant schade aanbrengen aan asfalt, funderingen en waterkeringen omdat het een zeer sterke plant is die overal tussendoor groeit.”

Waterkering

Met name op de waterkering van het Almelose Kanaal woekert de plant sterk. Nu het voorjaar weer is aangebroken schiet de Japanse duizendknoop weer uit de grond. ”De bestrijding van de plant is niet eenvoudig, omdat het kleinste achtergebleven plantdeel al leidt tot nieuwe planten. Het afval mag dan ook niet vermengd worden met ander groenafval en dient gelijk vernietigd te worden. Er zijn een aantal bestrijdingsmethodes die allen zeer arbeidsintensief zijn. Zo kan er gebruik worden gemaakt van chemische bestrijding (waar de PvdA geen voorstander van is), afdekken of afgraven van het gebied of intensive bemaaiing (elke 3 a 4 weken) om de plant uit te putten.”

Iedereen die de plant tegenkomt, en twijfelt of die locatie al bij de gemeente bekend is, dit bij de gemeente melden. Dit kan telefonisch via telefoonnummer 14038 of via de website https://www.zwolle.nl/melding.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen