Jumbo Supermarkt gaat strijd aan met winkeldieven

Foto: Jumbo

Winkeldieven die hun slag willen slaan in de supers van Jumbo kunnen zich beter eerst achter de oren krabben. Jumbo gaat extra maatregelen treffen om winkeldiefstal tegen te gaan. Er komt meer cameratoezicht in alle winkels en meer en slimmere steekproeven bij de zelfscankassa’s. Tegelijk test Jumbo in verschillende winkels door het hele land aanvullende maatregelen, zoals kunstmatige intelligentie.

Nu al worden met name zelfscanklanten al regelmatig geconfronteerd met controles, maar dat gaat meer worden. ”Het moet niet normaal zijn dat er wordt gestolen in de winkels en dat mag ook nooit normaal worden”, zegt Anrico Maat, retaildirecteur bij Jumbo. “Iedereen heeft last van winkeldiefstal en de schade die daarvan het gevolg is.. Daarom nemen we extra maatregelen, juist omdat we voor onze klanten de meest klantvriendelijke supermarkt willen zijn waar je fijn en veilig kunt winkelen en onze medewerkers een prettige werkplek hebben.” Begin januari maakte Jumbo bekend dat het verlies door diefstal inmiddels meer dan 100 miljoen euro bedraagt. Als het bedrijf dit bedrag in prijsverlaging zou kunnen stoppen, profiteren alle klanten hiervan.

Concrete maatregelen

  • Opvallende communicatie in alle winkels om klanten er aan te herinneren al hun boodschappen af te rekenen en om te laten weten dat Jumbo beter controleert op winkeldiefstal.
  • Meer en duidelijk zichtbaar cameratoezicht in alle winkels, niet alleen als preventieve maatregel, maar ook voor opsporing en bewijsvoering.
  • Meer capaciteit voor het uitvoeren van steekproeven. Bovendien maakt AI-technologie voortaan gerichte steekproeven mogelijk.
  • Aanpassing van de zogenaamde ‘korte bon’ bij zelfscan. Vanaf nu staat daar alsnog ieder gescand product op, met aanzienlijk minder papierverbruik dan de lange bon. Zo kunnen controles eenvoudig verlopen op het moment dat klanten de kassa al zijn gepasseerd.
  • Standaard een snelle en eenvoudige procedure voor de afwikkeling van winkeldiefstal waarbij winkeldieven een schadevergoeding betalen van 181 euro via de zogenaamde SODA-regeling. Daarnaast krijgen winkeldieven vaker een winkelverbod.

Proefproject

Intussen zijn in een aantal winkels door het hele land proeven begonnen met verschillende aanvullende maatregelen tegen winkeldiefstal. De maatregelen betreffen onder andere extra medewerkers in de winkel en/of een extra beveiliger. In sommige winkels worden intensievere steekproeven bij de zelfscan uitgevoerd. Ook test Jumbo op meerdere plaatsen met boncontroles en (meer) tassencontroles, in aanvulling op de steekproeven bij de zelfscankassa’s. Veel verwacht Jumbo van de test met nieuwe software die met behulp van AI afwijkend gedrag van klanten in de winkel moet gaan herkennen. De proeven zullen naar verwachting circa drie maanden duren. Afhankelijk van hoe succesvol de geteste maatregelen zijn, voert Jumbo de maatregelen landelijk in.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen