Het startsein van de herinrichting van de Kop van Assendorp start op 18 augustus. Het gaat om het stuk Luttenbergstraat. Het deel van de Assendorperdijk tot aan de kruising met de Wethouder Alferinkweg. Daarmee sluit het stuk naadloos aan op het eerste deel van de Kop van Assendorp.
De Kop van Assendorp, in de volksmond ook wel de flop van Assendorp genoemd, werd voor het eerste deel vorig jaar opgeleverd. Nu wordt het tweede deel heringericht. Het gaat om het stuk tussen de Assendorperdijk en de Wethouder Alferinkweg. De eerste werkzaamheden beginnen nechter al in mei, zoals het aansluiten van nutsvoorzieningen.
Het gebied krijgt een nieuwe inrichting als 30 km-zone. De verkeerslichten worden vervangen door een rotonde met zebrapaden die de verkeersveiligheid verbeteren. De huidige geasfalteerde en gescheiden rijbanen van de Luttenbergstraat maken plaats voor een straat met gebakken klinkers. Dit creëert meer ruimte voor voetgangers en fietsers. De rotonde op het kruispunt van de Luttenbergstraat en de Wethouder Alferinkweg krijgt een asfaltverharding. Extra groen zorgt voor een aantrekkelijker straatbeeld en maakt het gebied beter bestand tegen extreme weersomstandigheden.
De toegepaste materialen en straatprofielen komen overeen met die in het eerste deel van het project. Dit zorgt voor een samenhangende, overzichtelijke en veilige inrichting. De herinrichting sluit goed aan op andere toekomstige ontwikkelingen in de omgeving, zoals de plannen voor Weezenlanden-Noord, de komst van een mobiliteitshub onder de Luttenbergstraat en het parkeerterrein bij het Provinciehuis
Wethouder mobiliteit Gerdien Rots: ’Dit project maakt het gebied veiliger en prettiger voor iedereen die er woont, werkt of op bezoek komt. De eerste fase van het project Kop van Assendorp, tussen het Dominicanenklooster en de Burgemeester van Roijensingel, heeft al laten zien hoe deze veranderingen het gebied aangenamer maken. Met de herinrichting van de Luttenbergstraat gaan we hiermee verder en zorgen we voor een betere verbinding met de binnenstad.'
Vanaf medio augustus gelden er tijdelijke omleidingen voor auto’s, fietsers en vrachtverkeer. Deze worden ter plekke en via de projectwebsite duidelijk aangegeven. Om sluipverkeer te voorkomen, wordt – net als tijdens de eerste fase – een slagboom geplaatst op het Groot Wezenland. Het gebied blijft wél toegankelijk voor bussen en hulpdiensten. Woningen en bedrijven blijven bereikbaar.
Bij de uitvoering van de werkzaamheden wordt rekening gehouden met geplande evenementen, zoals de Halve Marathon van Zwolle, die gewoon door kan gaan.