Nota parkeren haalt het in de raad: er komt vernieuwd parkeerbeleid in Zwolle

01 apr , 5:16 Verkeer en Vervoer
schermafbeelding 2025 04 01 092354
Indische Buurt is de laatste wijk waar deels betaald parkeren is ingevoer | Redactie

De Nota Parkeren is door de raad. Het stemde in met nieuw parkeerbeleid dat volgens de gemeente nodig is om de groeiende stad bereikbar te houden, de parkeerdruk te verminderen en de wijken leefbaar te houden. Enkele amendementen haalden het niet. Verkeerswethouder Gerdien Rots stelt dat er anders naar parkeren gekeken moet gaan worden. 

Wethouder Verkeer Gerdien Rots zei: “Het onderwerp parkeren is een thema dat vrijwel elke inwoner raakt. Het college ziet dat de auto een belangrijk onderdeel vormt van het dagelijks leven van veel inwoners. Tegelijkertijd vraagt de groei van onze stad om een nieuwe kijk op het gebruik van de ruimte. Het aantal auto’s is sinds de jaren zestig enorm gegroeid. Het aantal inwoners en bedrijven blijft ook groeien en we verwachten dat er tot 2040 nog eens 10.000 auto’s bijkomen. Dat gaat niet meer passen, dus moeten we op een andere manier naar parkeren kijken. Door anders om te gaan met parkeren creëren we meer ruimte, onder andere voor woningen en groen. Zo houden we Zwolle aantrekkelijk en bereikbaar voor haar inwoners, ondernemers en hun bezoekers. Dit is een belangrijke stap voor de woningbouw in Zwolle”.

In de Nota parkeren staan onder andere de volgende maatregelen: meer gebieden in de stad met betaald parkeren en parkeervergunningen, verschillende parkeertarieven en totaal aantal uit te geven parkeervergunningen in een buurt. De gemeente voert de maatregelen buurt voor buurt in, in de periode van 2026 tot 2030. De invoering start in de buurten die het dichtst bij het centrum liggen. De gemeente zal bewoners, bedrijven en bezoekers vooraf uitgebreid informeren en met de buurten in gesprek gaan.

Alleen met een reden

De gemeente voert betaald parkeren en parkeervergunningen alleen in als daar een duidelijke reden voor is. De eerste reden is toenemende parkeerdruk en meldingen daarover. De tweede reden is bouwontwikkelingen die gevolgen hebben voor de beschikbare ruimte in de buurt. De wijken aan de rand van de stad (‘zone 5’) zoals Stadshagen, Aa-landen en Berkum zijn daarom niet in beeld voor de invoering van betaald parkeren. Op basis van onjuiste informatie is de afgelopen weken het beeld ontstaan dat in heel Zwolle betaald parkeren wordt ingevoerd. Met een aantal amendementen is duidelijker gemaakt dat dat niet het geval is.

Betaalbaar

Bewonersvergunningen blijven in het algemeen gelijk of worden zelfs goedkoper, De gemeente wil dat stadsbezoekers en forenzen vooral in parkeergarages of op parkeerterreinen parkeren. Daar kunnen zij goedkoper parkeren dan op straat. Bezoekers kunnen voor het dagtarief van € 7,50 parkeren in de hubs in zone 2 (aan de rand van de historische binnenstad). Zo neemt het aantal geparkeerde auto’s in de buurten af. Kort parkeren in de binnenstad blijft mogelijk, maar de gemeente wil lang parkeren in de binnenstad voorkomen. Op dit moment is langer dan een uur parkeren in de binnenstad verboden. Per 2026 geldt een dubbel tarief vanaf het tweede uur parkeren, omdat de gemeente verwacht dat dit beter werkt dan een verbod. Zo blijft Zwolle gastvrij en aantrekkelijk!

Bezoekersvergunning

Bewoners kunnen in 2026 voor het jaartarief van € 30,- een bezoekersvergunning aanvragen. Daarmee kunnen zij hun bezoek elk kwartaal 120 uur laten parkeren zonder extra kosten voor het bezoek. Op dit moment bestaat daarvoor al een regeling, maar daarvan vervallen de niet gebruikte uren na een week. Vanaf 2026 blijven de uren van de bezoekersvergunning drie maanden geldig. Bewoners die in sommige weken weinig bezoek ontvangen en in andere weken veel meer, kunnen de uren daardoor beter gebruiken.

Zorgberoepen en mantelzorgers

Voor zorgberoepen als huisartsen, verloskundigen, thuiszorgmedewerkers en kraamverzorgers is er een speciale vergunning. Voor mantelzorg kunnen bewoners in een gebied met betaald parkeren een speciale parkeervergunning aanvragen. Daarmee kunnen twee mantelzorgers tegelijk parkeren, zonder maximale parkeertijd en extra kosten voor de mantelzorger. Mantelzorg is erg belangrijk en het college geeft dan ook graag invulling aan de wens van de raad voor één uniform laag tarief.

Doelgroepen

Tot nu toe gebruikte de gemeente veel maatwerk voor betaaltijden, vergunningen en sectorgrenzen. Met de Nota parkeren kiest Zwolle ervoor het parkeerbeleid in één gebied meer gelijk te houden. Ook blijft de gemeente rekening houden met de belangen van bewoners, ondernemers, bezoekers en mensen die minder mobiel zijn. De gemeente bekijkt daarom per buurt wat de mogelijkheden zijn en welke keuzes daarbij passen.