Thijs Zonneveld over de Ster van Zwolle: ”het is een klotewedstrijd, verschrikkelijk lastig”

Foto: Still BEAT

Thijs Zonneveld, AD-journalist, podcastmaker en wielrenner bij BEAT cycling, vindt de Ster van Zwolle een verschrikking. Dat zei hij zaterdag na afloop van de Ster in de podcast In het Wiel dat op locatie was in de nieuwe fietsenwinkel van Thijs Kroon in Hattemerbroek.

”De Ster van Zwolle is verschrikkelijk. De rit is verschrikkelijk lastig. De slag valt altijd op een smal dijkje met veel wind of dat je achter een valpartij zit. Het peloton is zo verschrikkelijk nerveus. De keren dat ik aan de start heb gestaan ben ik nerveuste geweest in mijn hele leven. Je hebt de hele winter getraind, je leeft naar de openingsklassieker”, zegt Thijs Zonneveld.

Hij zeg ook: ”Ik zou en moest goed zijn in de Ster. Iedereen wil goed zijn in deze wedstrijd., En toen gingen we opstarten, de start is om 12.00 uur. Om 11.00 uur stonden de eerste renners achter de bumper van de juryauto. Vaak miezert het en het is koud en dan sta je een uur daar te staan. Het is net als bij de gate op het vliegveld. Mensen gaan er staan en al snel denken de mensen ‘het vliegtuig vertrekt straks zonder mij’. Toen ik 19 was dacht ik ook: ‘Ik moet er nu bij gaan staan.’ Ik vond het echt vreselijk. Ik kan mij nu nog inbeelden hoe ik daar stond. Ik weet nu nog hoe je je hartslag hoger voelt gaan en nerveuzer, nerveuzer en nog nerveuzer wordt. Iedereen is zo nerveus dat na een kilometer of tien de eerste valpartij is en voor sommige renners het hele seizoen naar de kloten is. Ik ben niet door BEAT opgeroepen, maar had zeker niet aan de start gestaan. De koers is nergens mee te vergelijken. Als een niveautje hoger rijdt is iedereen wat meer ervaren. Geen renners die geen ervaring hebben. In de Ster rijden coureurs die het voor het eerst doen. Ik zou er niet graag tussen zitten.”

De ster van Zwolle werd zaterdag gewonnen door TDT Unibet-coureur Nicklas Pedersen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen