Zwolse zwemmers duiken eremetaal op in Haags zwembad bij NK korte baan

Vince van der Pal
Foto: Eigen foto

De zwemmers van SWOL 1894 hebben bij de Open Nederlandse Kampioenschappen korte baan zwemmen in Den Haag één gouden, drie zilveren en één bronzen medaille weten te bemachtigen. De Zwolse afvaardiging Vince van der Pal, Daniëlle Meinema, Lotte Pieterman en Sven Klink was zeer succesvol.

Vince van der Pal zwom zich maar liefst vier keer naar het eremetaal. Hij trapte zijn NK  af met de 100 meter rugslag en wist meteen al een fenomenale tijd neer te zetten. In een persoonlijk record van 55,73 seconden greep hij het zilver. Op de 100 meter vrije slag steeg Van der Pal nog verder boven zichzelf uit en dook hij voor het eerst onder de magische grens van 50 seconden. Zijn 49,35 seconden was wederom goed voor de zilveren medaille én een plek in de finale. De finales gaven de 17-jarige Zwolse zwemmer, die fulltime traint bij het opleidingscentrum (OC) van de KNZB in Drachten, vleugels. Hij eindigde in een absolute toptijd van 49,28 seconden. Goed voor een vijfde plaats. Daarna deed hij alles nog eens dunnetjes over. Hij zwom een formidabele 200 meter vrije slag en verpulverde zijn nog onlangs gezwommen persoonlijke record met ruim 3 seconden. Met 1.48,43 seconden noteerde hij een absolute toptijd en ging hij er opnieuw met het zilver vandoor. Van der Pal sloot het NK op fantastische wijze af. Op de 50 meter vrije slag liet hij zien echt in bloedvorm te zijn en zwom hij zich in 22.74 seconden naar de gouden plak. In de finales verbeterde hij deze tijd nog eens naar 22.63 seconden en eindigde hij op een mooie 10e plaats.

Daniëlle Meinema

Ook de Hattemse Daniëlle Meinema gaf haar visitekaartje af in de Hofstad. Ze zwom op de 800 meter vrije slag naar een vierde plaats in het eindklassement en miste daarmee het erepodium op een haar. Meinema zwom daarna ook de 400 meter vrije slag en de 200 meter wisselslag. Ook op de 400 meter vrije slag miste zij nipt het eremetaal maar veroverde wel een finaleplaats. De 200 meter wisselslag was ook goed voor finaleplaats en een 5e plaats. Dat de 18-jarige zwemster kon groeien in een belangrijk toernooi als het Nederlands kampioenschap toonde zij aan op de loodzware 400 meter wisselslag en pakte in een snelle tijd van 5.06,28 minuten het brons.

Lotte Pieterman en Sven Klink

Naast Van der Pal en Meinema gaven ook teamgenoten Lotte Pieterman en Sven Klink acte de présence in Den Haag. Pieterman verscheen acht keer aan de start en wist zich liefst zes keer de top tien in de leeftijdscategorie senioren 1 / 2 in te zwemmen. Absolute hoogtepunten waren haar prachtige races op de 50 meter rugslag en de 100 meter schoolslag waarin zij respectievelijk 1,47 en 1.07 seconden van haar persoonlijk record afzwom.

Sven Klink was goed voor vijf starts en vier finaleplaatsen. De Zwolse zwemmer, die net als Van der Pal in het dagelijks leven traint bij het OC in Drachten gecombineerd met trainingen bij het CSE in Zwolle, toonde aan zich prima staande te kunnen houden op een groot toernooi. Hij verpulverde meerdere persoonlijk records en was goed voor twee top 10 noteringen. Met zijn tijd van 4.30,91 minuten op de 400 meter wisselslag verbrak hij zelfs het regiorecord dat stond sinds 2018.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen