Geen olympisch eremetaal voor Zwolle: 0 medailles

Lotte van Beek miste op 1/100 een medaille
Foto: Eigen foto

ZWOLLE/PYONGCHANG  – De twee Zwolse schaatsers komen zonder medailles terug uit Pyongchang. De Gangneung Science Oval is Lotte van Beek en Ronald Mulder niet gunstig gezind. Lotte van Beek was 1/100 verwijderd van het podium.

Het moet gezegd worden: de Olympische Spelen is het zwaarste toernooi ter wereld en dus is het pakken van medailles niet simpel. Waar vier jaar geleden Michel Mulder met twee medailles werd omhangen, goud en brons op de 500 en 1000 meter, Ronald Mulder brons om de nek kreeg op de 500 meter en Lotte van Beek omhangen werd met goud op de ploegachtervolging en met brons op de 1500 meter. Er bestaat een heel klein kansje dat Lotte van Beek alsnog in actie komt met de ploegachtervolging waar ze reserve is. Woensdag is de finaledag. Wel was Lotte van Beek het dichtst bij het podium, het scheelde slechts 1/100 seconde met Marrit Leenstra.

500 meter

De verwachtingen waren hooggespannen voor de 500 meter voor mannen. Er waren drie kanshebbers voor eremetaal. Daar waar vier jaar geleden nog drie `mannen met de Nederlandse nationaliteit op het podium stonden, werd dit keer een clean-sweep niet verwacht. Maar er zou toch wel een medaille bij moeten zitten. De verwachtingen konden de Nederlandse mannen niet waar maken. Ronald Mulder was de beste met een zevende plaats, ver verwijderd van Olympisch edelmetaal. Kai Verbij werd negende en Jan Smeekens tiende. Het was de tegenstander van Ronald Mulder, Havard Lorentzen, die naar goud reed in een tijd van 34.41. Mulder klokte ruim viertiende langzamer: 34,83. Lorentzen had in Mulder wel een perfecte tegenstander. Mulder opende sneller, had de binnenbocht (15 meter minder) maar dat bracht Lorentzen niet zover op achterstand dat hij Mulder niet kon achterhalen. Dat deed de Noor bij het uitkomen van de binnenbocht en reed viertiende bij Mulder weg. Daarmee ging een Olympische droom voor Mulder in rook op, hij was toen al vierde. Voor Mulder had Smeekens al een tegenvallende rit laten zien en de rit van Verbij was niet veel beter.

Kleine kans

Er is een minieme kans dat Lotte van Beek nog in actie komt bij de ploegachtervolging. Ze is reserve voor Ireen Wüst, Marrit Leenstra en Antoinette de Jong. De drie vrouwen reden vanmorgen naar een Olympisch record en de snelste tijd waardoor men woensdag Amerika treft (met Heather Bergsma in de geleden), de langzaamste van de vier ploegen die in de halve finale staan. Nederland ontloopt daarmee een vroegtijdige confrontatie met Japan, de gedoodverfde favoriet. De Japanse vrouwen waren dit seizoen oppermachtig in de wereldbeker, maar kenden dit keer problemen bij de start. Nana Takagi, specialiste op de vijf kilometer, startte slecht en maande haar teamgenoten te wachten. In het tweede deel van de race kwam Japan op stoom. Het wordt dus woensdag een finale tussen Nederland en Japan, mits alles op de been blijft.

Lees ook:

Lotte van Beek op 1/100 naast het podium

Ronald Mulder gaat voor goud

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden