De bevolking van Nederland blijft de komende jaren groeien, maar minder snel dan in de afgelopen jaren. Naar verwachting telt Nederland in de loop van 2037 19 miljoen inwoners, en wordt in 2058 de 20 miljoen bereikt. De bevolking groeit vooral door migratie, en doordat mensen gemiddeld steeds langer leven. Tegen 2040 is een kwart van de bevolking 65 jaar of ouder. Dat meldt het CBS.
De bevolkingsgroei komt in 2024 naar verwachting uit op 105 duizend mensen. Dat is 26 duizend minder dan in 2023. Naar verwachting groeit de bevolking de komende vijf jaren met gemiddeld 82 duizend inwoners per jaar.
De laatste jaren groeide de bevolking vooral door buitenlandse migratie. Na een daling in 2020 toen er reisbeperkingen waren tijdens de coronapandemie, trok de buitenlandse migratie in 2021 weer aan. In 2022 en 2023 kwamen veel mensen uit Oekraïne naar Nederland vanwege de oorlog. Naar verwachting zal de immigratie de komende jaren iets afnemen. De emigratie zal verder toenemen omdat een deel van de immigranten na een aantal jaren ook weer vertrekt. Volgens de prognose is het aantal immigranten ook in de toekomst groter dan het aantal emigranten.
De komende jaren zullen er naar verwachting meer mensen overlijden dan er kinderen worden geboren. Van 2028 tot 2040 worden juist meer geboorten dan overlijdens voorzien, daarna draait dat weer om. Het aantal kinderen dat jaarlijks wordt geboren piekte in 2021, en daalde vervolgens weer. Naar verwachting neemt het aantal geboorten de komende jaren weer toe door een stijgend geboortecijfer onder vrouwen boven de 30, en doordat het aantal vrouwen in de vruchtbare leeftijd stijgt. Sinds het begin van de coronapandemie in 2020 overlijden jaarlijks meer mensen dan ervoor. Naar verwachting blijft de sterfte de komende jaren ongeveer gelijk, omdat het effect van het toenemend aantal ouderen op de sterftecijfers gecompenseerd wordt doordat de gemiddelde levensduur toeneemt. Na 2030 is dat naar verwachting niet meer het geval, en loopt het aantal overledenen geleidelijk verder op door de vergrijzing. Dit zorgt ervoor dat het groeitempo van de bevolking afneemt.
Het aandeel 65-plussers in de bevolking stijgt van bijna 21 procent eind 2024, naar 25 procent tegen 2040. Dit is zowel het gevolg van de naoorlogse geboortegolf en het grote aantal geboorten in de jaren zestig, als van de stijgende levensduur. Het aantal ouderen stabiliseert naar verwachting tussen 2040 en 2050, als kleinere geboortecohorten (geboren vanaf de jaren zeventig) de 65 jaar passeren en veel ouderen uit de grote naoorlogse generaties overlijden. Na 2050 neemt het aantal ouderen in de bevolking weer toe, mede doordat de grote generatie millennials dan 65 jaar wordt.