Opvallende stijgingen meldingen misdaden in Overijssel tijdens campagne Meld Misdaad Anoniem

10 apr , 12:03 Politie
schermafbeelding 2025 04 10 121110
Unsplash

Meld Misdaad Anoniem heeft het afgelopen half jaar in Overijssel een succesvolle campagne tegen drugscriminaliteit gevoerd. De campagne richtte zich vooral op mensen die wonen en werken in het buitengebied. In een half jaar steeg het aantal meldingen met 17 procent; een opvallende stijging ten opzichte van de rest van Nederland.

Voor de start van de campagne bleef het aantal meldingen in Overijssel juist achter. Naar schatting zijn een half miljoen mensen via de campagne bereikt. Meld Misdaad Anoniem voerde het afgelopen half jaar in Overijssel een succesvolle campagne tegen drugscriminaliteit. De campagne richtte zich vooral op het buitengebied, vanwege een toename van criminele activiteit. De campagne wilde mensen hier bewust van maken en tevens leren op welke signalen je moet letten en hoe je veilig een melding kan doen.

Via Facebook, Instagram en Google zijn naar schatting een half miljoen mensen bereikt. Zij zagen de advertenties ongeveer 7 tot 10 keer voorbij komen (5,4 miljoen zichtbare vertoningen). Ongeveer 10 procent van de mensen heeft de video’s uitgekeken en ruim 9.100 mensen hebben gereageerd en de campagnepagina bezocht.

Kijken we naar het aantal meldingen dat via Meld Misdaad Anoniem is binnengekomen, dan zien we dat het aantal meldingen sneller stijgt dan in de rest van Nederland. In een half jaar steeg de meldingsbereidheid met 17 procent. Eerder bleef het aantal meldingen in Overijssel juist achter.

Ondermijnende activiteiten

In een halfjaar kwamen vanuit Overijssel 831 meldingen binnen. Dat zijn er 32 per week. Er kwamen 84 meldingen binnen over de productie van drugs en 69 meldingen over onverklaarbare, ondermijnende activiteiten en onverklaarbaar vermogen (een vervijfvoudiging). Ook nam de meldingsbereidheid zichtbaar toe op andere onderwerpen zoals geweld, wapens of illegaal vuurwerk.

Trainingen

De campagne was niet alleen bedoeld voor inwoners in het buitengebied, maar ook voor professionals die daar actief zijn. Denk aan agrariërs, toezichthouders, erfcoaches, veeartsen, bedrijfsverzorgers, jagers, agrarisch adviseurs of makelaars. Deze groep werd vooral bereikt via trainingen en presentaties.

Melddilemma’s

Diverse partners (regionale, lokale overheden, toezichthouders, veiligheidspartners en andere belangbehartigers) speelden een actieve rol bij de verspreiding van de campagne. Door het onderwerp te agenderen, berichten en campagnemateriaal te verspreiden en bijeenkomsten en publieksacties te initiëren. Casuïstiek en melddilemma’s werden bespreekbaar gemaakt en de zichtbaarheid van het meldpunt werd vergroot.