De politie is de afgelopen dagen geconfronteerd met slachtoffers van babbeltrucs. Onder meer een slachtoffer uit Hattem meldde zich.
Het zijn vier slachtoffers uit Hattem, Zevenaar, Gaanderen en Ulft die hebben gemeld dat iemand aan de deur kwam en zich voordeed als agent en er met een fikse buit vandoor gingen.
Dagelijks maken nepagenten slachtoffers en de schade loopt soms in de duizenden euro’s. Een 77-jarige vrouw uit Hattem werd beroofd. ''Daarnaast heeft dit vaak grote gevolgen voor het gevoel van veiligheid van de slachtoffers. De politie doet er alles aan om nepagenten op te sporen'', zegt de politie.
Vaak werken de nepagenten op dezelfde manier. Ze melden zich telefonisch of aan de deur met een verhaal over mogelijke (inbraak)risico’s op het adres van het slachtoffer. Er moeten vervolgens zo snel mogelijk waardevolle spullen worden veiliggesteld. Het gaat vanzelfsprekend niet om agenten, maar criminelen. Daar trap je toch niet in? Zeker wel! De criminelen hebben zich vaak goed voorbereid en beschikken over veel informatie van hun slachtoffer. Daarmee kan het lijken alsof het écht om de politie gaat. Soms dragen ze zelfs een (deel van het) uniform. Naast nepagenten zijn er meer trucs waarmee criminelen slachtoffers geld of waardevolle spullen afhandig proberen te maken. Ze doen zich bijvoorbeeld voor als zogenaamde medewerkers van de bank, een ‘medewerker’ van het energiebedrijf of ‘zorgmedewerker’.
De belangrijkste tip is om altijd eerst zelf te checken of het verhaal klopt. Wordt u zonder aanleiding of zonder dat u het had verwacht benaderd? Hang op en laat zeker niemand binnen. Bel met het bij u bekende nummer van de betreffende instantie of het bedrijf waarvoor de persoon zegt te werken om te achterhalen of het verhaal inderdaad klopt. Vertrouwt u het niet als iemand voor de deur staat die zegt van de politie te zijn? Bel dan met de politie via het telefoonnummer 0900-8844 om te controleren of de politie voor de deur staat. Een échte agent zal dat begrijpen en rustig wachten. Wordt er druk uitgeoefend om niet te bellen, dan heeft u waarschijnlijk met een oplichter te maken. De politie vraagt mensen die toch slachtoffer worden om altijd aangifte te doen