Stel dat Nederland betrokken raakt bij een gewapend conflict. Wat vraagt dat van de krijgsmacht en de samenleving? Die vraag stond centraal op het NAVO-top pre-event Militaire Paraatheid en Samenleving. 250 aanwezigen bogen zich over het versterken van de militaire paraatheid van Nederland.
Het versterken van de militaire paraatheid vraagt om nieuwe vormen van samenwerking. Geen traditionele leverancier-klant verhouding, maar een meer gelijkwaardig partnerschap. Deze dag draaide om het leggen van verbindingen tussen Defensie en andere organisaties die samen willen werken aan een weerbare samenleving. Het idee was ook om elkaar beter te leren kennen. In een crisissituatie is dan duidelijk wie gebeld moet worden.
Een goed georganiseerde voedselvoorziening is een levensvoorwaarde voor een effectief opererend leger. Tijdens een grootschalig conflict serveren defensiecateraars voor minimaal 180 dagen op 4 momenten per dag maaltijden. Dit voor 5 keer zoveel mensen als normaal. Samenwerking met de civiele markt is hierbij noodzakelijk.
Hoe zorg je voor voldoende instroom in het Dienjaar in een tijd van oplopende spanningen? Maken erkenning, waardering en stimuleringsmaatregelen dit mogelijk? In de sessie is gesproken over het aantrekkelijk maken van dienen.
Gisteren ging de Nationale Weerbaarheidstraining open. Dat maakt het voor bedrijven mogelijk om hun personeel laagdrempelig tot parttime militair (reservist) op te leiden. Dat is een win-winsituatie. Ze keren met een rugzak vol vaardigheden terug naar hun werkgever en zijn inzetbaar voor Defensie.
De aanwezigen bespraken verder de impact van nieuwe technologieën op de veiligheid. Hoe zijn deze innovaties te misbruiken en wat is de impact daarvan? Deelnemers van verschillende sectoren kregen handvatten om misbruik te herkennen. Die zijn in hun dagelijks werk toe te passen. Bijvoorbeeld op het gebied van digitale spionage, biotechnologie en quantum computing.
Het Landelijk Crisisplan Militaire Dreigingen geldt als uitgangspunt voor nader uitgewerkte of nog uit te werken plannen en draaiboeken. Het coördineren van een militaire crisis is zeer complex. Hoe is dit met alle betrokken partners goed te organiseren? Hierover ging het gesprek met de aanwezige vertegenwoordigers vanuit alle lagen van de overheid.