Defensieminister Ruben Brekelmans: “Europa moet meer verantwoordelijkheid nemen”

07 mei , 9:07 Oorlog en vrede
schermafbeelding 2025 05 06 090014
Defensieminister Ruben Brekelmans | VVD

“De lastenverdeling binnen de NAVO is al decennia uit balans. Het is dus terecht dat Europa de handschoen oppakt en aan de slag gaat. En we mogen daarin veel meer zelfvertrouwen hebben.” Dat zijn de woorden van minister van Defensie Ruben Brekelmans.

Daarmee geeft hij invulling aan de voorstelling ‘De NAVO: Sterk genoeg in onzekere tijden?’.  Brekelmans wijst op de veranderende geopolitieke verhoudingen. Verschillende beslissingen van de Amerikaanse regering dwingen Europese landen ertoe meer te investeren in hun defensiecapaciteiten. “Europa hoeft geen Calimero te zijn in de schaduw van grootmachten. Europa is een economische reus. Maar we missen slagvaardigheid. Europese landen missen essentiële schakels om als één front te kunnen opereren.”

NAVO-top

De minister benoemt  dat Europese landen te veel verschillende wapensystemen hebben. Ieder met eigen onderdelen en trainingen. Ook is er weinig ervaring met complexe en grootschalige commandovoering. Brekelmans pleit daarom voor een sterker Europa. Dat draagt bij aan een sterkere NAVO. “Dat zou ook een mooie uitkomst zijn van de NAVO-top in Den Haag. Een nieuwe NAVO-norm. Nieuwe afspraken over percentages, geld en militaire gevechtskracht. Maar daarbovenop ook een krachtige bevestiging van de nieuwe verhoudingen. Een NAVO-top die de geschiedenis ingaat als het moment waarop Europa opstond en zijn verantwoordelijkheid nam.”

Cyberaanvallen en sabotage

De bewindsman waarschuwt voor de dreiging van Russische cyberaanvallen en sabotage, ook richting Nederland. “We leven in een grijze zone, een schemergebied tussen oorlog en vrede. Wij zijn niet in oorlog met Rusland, maar Rusland – in hybride vorm –wel met ons.” Volgens Brekelmans bereidt Defensie zich dan ook voor om hybride aanvallen af te kunnen slaan. Daar wordt in geïnvesteerd en voor geoefend.

Pioniers

De minister benadrukt dat veiligheid om inzet vraagt van burgers, bestuurders en bedrijven. “Burgers die voor hun veiligheid wat meer herrie accepteren. Bestuurders die Defensie meer ruimte willen geven. Bedrijven, zoals het Eindhovense VDL dat in Born drones gaat bouwen. Dat zijn de ingenieurs, onderzoekers en pioniers die ons helpen met innovatie. Zoals bij BITS in Eindhoven, Brainport Innovation & Technology for Security.” De minister noemde daarnaast de inzet van studenten die kiezen voor een Dienjaar en reservisten die naast hun werk militair zijn.