Winkel van Waarde op z’n WaardeRings officieel geopend: met z’n allen!

17 sep , 13:53 Nieuws
schermafbeelding 2024 09 17 135314
Onder grote belangstelling is vrijdag 13 september de winkel Van Waarde officieel geopend. Na twee jaar pionieren heeft de circular city store, leerlingen en studenten levensecht kunnen leren, een permanent plekje gebonden in de Zwolse binnenstad:: op het Eiland. 
Het is de kroon op op het werk van het van Waarde-team en andere betrokkenen die hebben bijgedragen aan de totstandkoming. Van Waarde is vernieuwd, verbouwd, verhuisd en blijft. 
Genoeg reden voor feest met een veelzijdig programma met onder meer een tweedehands modeshow met ladyspeaker en bedrijfsleider van Van Waarde, Hetty Waanders. Deze modeshow werd verzorgd door medewerkers van Kringsloop Zwolle, ROVA, By-Soil en leerlingen van diverse onderwijsinstellingen.  De hapjes werden gemaakt door leerlingen van de SVO vakopleiding food met producten van verslokaal de Buurman. 
Liedfs dichtte op maat en Studio Nora Flora schminkte jong en oud. Sprekers van Frion Zorg en Weever Circulair vertelden hoe het gehele pand van Van Waarde circulair werd verbouwd. 
 Directeur Wilma Voortman van de stichtingen Kringloop Zwolle en Noggus&Noggus en projectleider Rosa Scholtens bedankten iedereen die heeft bijgedragen aan totstandkoming van het pand: ''Het is de specifieke manier waarop WaardeRing en partners werken: in gezamenlijkheid. Want dan is er veel meer mogelijk. 
Onder andere wethouder Michiel van Willigen onthulde het bord met het nieuwe logo, dat door een Deltion-student werd ontworpen. Van Willigen ziet in Van Waarde drie krachten samenkomen: '' Ik zie de kracht van de stad van de toekomst waarin geen afval meer is, alleen grondstof. Een twee komt tot uiting dat Zwolle toegankelijk en inclusief wil zijn, waarin iedereen een kans krijgt en waar iedereen 'er mag zijn'.  Het derde aspect is talentontwikkeling. Met Van Waarde geven jullie een podium aan alle leerlingen en studenten in de stad. Van Waarde biedt deze drie kernkwaliteiten aan onze stad. Wat wil je nog meer.''
Veel geleerd
En dat Van Waarde echt van waarde is voor de vele leerlingen en studenten, verwoordde oud-leerling Jasper van vso De Twijn:  ''Bij Van Waarde heb ik heel veel geleerd. Ik richtte de winkel in, stond achter de kassa, gaf dingen prijsjes, ik hielp gewoon mee en kreeg verantwoordelijkheid. Dat vond ik heel leuk. Voorheen was ik altijd onrustig, maar hier heb ik geleerd om beter met andere mensen om te gaan, rustiger te blijven om mijn leven beter te coördineren.  Dat zou ik, denk ik, ergens anders niet hebben geleerd.''
Bijzonder project
De winkel van Waarde is een uniek project van circulair ambachtsnetwerk WaardeRing, waar leerlingen in het voorgezet speciaal onderwijs en praktijkonderwijs tot mbo en hbo de mogelijk hebben om in de praktijk vaardigheden te leren. Daarnaast creeert Van Waarde met de mooie plek in de Zwolse binnenstad en het bijzondere assortiment circulaire bewustwording bij een nieuw publiek. De winkel biedt niet alleen fraaie tweedehands artikelen, maar ook bijzondere producten gemaakt door ambachtelijke circulaire ondernemers.