Er zijn inmiddels zo'n duizend klachten binnengekomen bij het meldpunt Schoon
Zwolle over het Zwolse afvalsysteem (diftar). Bijna een jaar na de invoering van
diftar in Zwolle is wethouder
Paul Guldemond positief, maar de inwoners van Zwolle niet. Deze zomer werd al duidelijk dat Zwolle duidelijk viezer is geworden.
Sinds deze week plaatst Schoon Zwolle de foto’s uit het meldpunt op Facebook, Instagram en Twitter. Dit gebeurt in ieder geval tot de eindafrekening over 2023 plaatsvindt. “Door te laten zien hoe smerig de stad is geworden, houden we het probleem bij het gemeentebestuur op de agenda”, zo stelt
Brammert Geerling, fractievoorzitter van de
SP.
Brammert Geerling: ''We krijgen nog regelmatig klachten met name over dumpingen.''
Eerder boekte de SP succes in het afvaldossier. Mensen in een rolstoel die niet goed bij de luier- en incontinentiecontainers kunnen, komen nu in aanmerking voor een vrijstelling voor het gebruik van de ondergrondse container. “Wij horen dat mensen in een rolstoel die lang aandringen hun luier- en incontinentiemateriaal nu zonder boete in de ondergrondse kwijt kunnen. Dat is een mooie stap, maar de
gemeente maakt het deze mensen nog steeds te moeilijk om dit aan te vragen. De vrijstelling voor mensen in een rolstoel moet gewoon als oplossing worden aangeboden.”
Fikse eindafrekening
Verder kijkt Geerling met enige vrees naar de eindafrekening van het eerste jaar diftar in Zwolle. Volgens hem blijkt uit de rapportage van de gemeente dat er huishoudens zijn die een fikse eindafrekening tegemoet gaan. “De gemeente verwacht dat de meeste huishoudens duurder uit zijn. Maar er zijn huishoudens die afstevenen op een eindafrekening van honderden euro’s. Dit zijn waarschijnlijk niet de huishoudens die zulke kosten makkelijk kunnen dragen en die mogelijk de invoering van de afvalboete niet door hebben gehad. Denk bijvoorbeeld aan demente ouderen. Gaat de gemeente daar straks deurwaarders op af sturen?”
Afvalwethouder
Afvalwethouder Paul Guldemond was deze zomer verguld van de positieve resultaten van diftar. Hij zei: ''In vergelijking met begin vorig jaar gooien Zwolle maar liefst 2,56 miljoen kilo afval minder weg. Dat is de conclusie van de eerste maanden diftar in Zwolle. Wethouder Paul Guldemond is verguld met dit resultaat en zegt: ”Zwolle zet grote stap naar duurzame toekomst.” En gezien deze resultaten gaat het vaste tarief omlaag met een aanpassing in de verdeling tussen één- en meerpersoonshuishoudens. Die lagen dicht bij elkaar. Dit werd door eenpersoonshuishoudens als onrechtvaardig ervaren. Daarom stellen B en W voor de vaste bijdragen vanaf 2024 anders te verdelen. Daardoor gaan eenpersoonshuishoudens volgend jaar minder betalen voor de vaste kosten. Daarbovenop komen dan nog de variabele kosten, die afhankelijk zijn van het aantal aanbiedingen. Het tarief voor het weggooien van een zak restafval in de ondergrondse container gaat volgend jaar omlaag naar € 1,65 (was € 1,70).
Lees ook