Net als in de rest van het land, is in
Zwolle de beschikbaarheid van voldoende (betaalbare) woningen één van de belangrijkste zorgen voor inwoners en politiek. De gemeente stelt daarvoor de kaders vast in het woonbeleid. Bij de uitvoering is de gemeente voor een belangrijk deel afhankelijk van andere partijen. Daarom werkt Zwolle sinds 2005 met provincie, ontwikkelaars, bouwers, corporaties en andere partijen samen in het ‘Concilium’.
De ‘Zwolse aanpak’ wordt elders in het land vaak als voorbeeld genoemd. Toch roept de intensieve samenwerking ook vragen op. Over de bijdrage van het Concilium op het woonbeleid. Maar ook over de rol van het gemeente in het Concilium. Hoe verhoudt een en ander zich tot elkaar? Zijn rollen duidelijk en is er sprake van een gelijk speelveld? De Zwolse Rekenkamercommissie voerde hier een onderzoek naar uit.
Uit het onderzoek is duidelijk geworden dat de gemeente met het Concilium een verstrekkende vorm van samenwerking heeft. Door de leden van het Concilium is de wijze van samenwerking als zeer waardevol ervaren. Het heeft gezorgd voor draagvlak voor het beleid onder de deelnemende partijen.
Uit het onderzoek is ook duidelijk geworden dat er door de gemeenteraad geen kaders zijn vastgesteld over het Concilium. Het college heeft daarmee de gelegenheid haar rol in het Concilium en de rol van het Concilium in het woonbeleid steeds naar eigen inzicht in te vullen. Een aanbeveling aan de gemeenteraad is dan ook om deze kaders wel te gaan bepalen en om het Concilium te vragen om te zorgen voor goede informatievoorziening aan de gemeenteraad.
Ontwikkelaars, bouwers en corporaties aan de aanbodkant van de woningmarkt zijn met het Concilium goed georganiseerd en kunnen daarmee invloed uitoefenen op het woonbeleid. Dit is tegelijkertijd een belangrijk aandachtspunt. Zorg ervoor dat er altijd sprake is van een brede belangenafweging, met dus ook voldoende aandacht voor de vraagkant en de aanbodkant die niet in het Concilium vertegenwoordigd is, zoals woningzoekenden, kleinere ontwikkelaars en nieuwe partijen die woningen willen
bouwen in Zwolle.
Het onderzoek biedt waardevolle informatie over de samenwerking van de gemeente in het Concilium. De Rekenkamercommissie doet daarbij uiteraard een aantal aanbevelingen. Onder andere over de kaderstelling ten aanzien van de rol van de gemeente in het Concilium, over de informatievoorziening aan de raad en over de rol van het Concilium ten aanzien van andere belanghebbenden in het woonbeleid.
Rekenkamercommissie
De voorzitter van de Rekenkamercommissie Dirk Jan Droogh bood het rapport ‘Samenwerken aan het woonbeleid’ op 25 september aan aan de gemeenteraad. Het College van B & W zal zich buigen over een reactie op het rapport. Zodra deze bestuurlijke reactie binnen is zal het rapport door de raad worden behandeld. Het rapport is te raadplegen op de site van de
gemeente Zwolle:
www.zwolle.nl/rekenkamer.