In Nederlandse archieven liggen nog talloze onontdekte documenten die belangrijk zijn voor het grijpen van de geschiedenis van ziekten en epidemieen. Onlangs is het project doodoorzaken gestart waarin de doodsoorzakenregisters van Zwolle uit het verleden worden onderzocht.
Het project wordt geleid door onderzoekers van de Radboud Universiteit, de Rijksuniversiteit Groningen en de Universiteit Leiden. Burgers worden aangespoord mee te helpen met het invoeren van data.
Nieuwe stap in historisch onderzoek
Doodsoorzaken.nl bouwt voort op de eerdere successen van de projecten “SOS Antwerpen` en `Dood in Amsterdam`, waarin een team enthousiaste vrijwilligers duizenden doodsoorzaken vastlegde en toegankelijk maakte voor onderzoek. Op dit moment ligt de focus op Zwolle tussen 1865 en 1923.
De registers bieden een schat aan gegevens over de gezondheidstoestand in deze steden, van doodsoorzaken en overlijdensdata tot woonadressen en burgerlijke staat.
Bron voor stamboomonderzoek
Door deze informatie te indexeren en in datasets te verwerken, kunnen historici hun onderzoek naar sociale ongelijkheid in sterfte voortzetten. Maar dat is niet het enige doel van het openbaar maken van gegevens± ook stamboomonderzoekers kunnen straks doodsoorzaken van familieleden opzoeken omdat alles openbaar beschikbaar is.
Burgerwetenschappers
Dit onderzoek kan niet plaatsvinden zonder de actieve rol van burgers. Burgerwetenschappers gaan zelf aan de slag met het digitaal invoeren van de gegevens die je in de handgeschreven documenten vindt. Samen met andere vrijwilligers bouwen zij aan datasets die de geschiedenis van ziekten, epidemieën en sterftepatronen in
Nederland blootleggen
Wie het boeiend lijkt in archieven te speuren en de geschiedenis van voorouders te ontrafelen? Je kunt zelf ook deelnemen aan het project via het platform
Het Volk. Na aanmelding krijg je toegang tot de bronnen en kun je direct aan de slag. Op de website doodoorzaken.nl zijn handleidingen en een forum beschikbaar.