In de
Oosterenk krijgen kwetsbare verkeersdeelnemers meer ruimte op straat. Dit zorgt voor een betere leef- en verblijfsomgeving en stimuleert mensen om vaker te lopen en fietsen. Deze manieren van vervoer nemen minder ruimte in dan ov en auto, waardoor er meer ruimte overblijft voor bijvoorbeeld klimaatadaptatie, waterberging en groen.
De zogenaamde STOMP-methode gaat in
Zwolle leidend worden bij al de ontwerpopgaven voor infrastructuur bij de inrichting van de buitenruimte. Zo gaat men eerst uit van Stappen (wandelaars), en vervolgens wordt gekeken naar Trappen (fietsers), dan naar het OV en tot slot de personenauto’s.In dit alles wordt zoveel mogelijk Mobiltiteit als service toegepast waarbij het streven is te kijken naar slimme (digitale) oplossingen voor bijvoorbeeld het kunnen reserveren van deelauto’s, of het checken van de beschikbaarheid en betalen van deelmobiliteit of openbaar vervoer. De grootste uitdaging hierbij is om meer ruimte voor fietsers en voetgangers te maken.
Meer groen en betere fietsverbinding
De stedelijke groei en bereikbaarheid kan botsen met de leefbaarheid van Oosterenk. Er moet daarom ook ruimte zijn voor meer groen, ontspannen en spelen. Daarnaast moet er worden ingezet op meer gebruik van het openbaar vervoer, deelvervoer en de fiets. Hiervoor komen er meer en betere fietsverbindingen binnen Oosterenk, en met de stad, de regio en het groene landschap van de Westerveldse Aa. Goede fietsstallingen met genoeg laadpalen zijn hierbij ook nodig.
Om goed bereikbaar te kunnen zijn, moeten er ook meer parkeerplaatsen komen op de Oosterenk. Slimme toegangssystemen zorgen daarbij voor minder zoekgedrag in het
verkeer. Daarnaast is een doel om ruimte voor parkeren slimmer te gebruiken. Bijvoorbeeld door parkeergelegenheden daar aan te leggen waar ze door meer mensen worden gebruikt. Zo hoeven er minder parkeerplaatsen te worden aangelegd. Verder moeten parkeerplaatsen zoveel mogelijk buiten onzichtbaar zijn vanaf wegen en hoofdfietsroutes.
Oosterenk
De Oosterenk moet een gezonde, dynamische en innovatieve stadswijk worden met een mix aan woon-, werk- en zorgfuncties. Dat is de toekomst voor het huidige kantorengebied Oosterenk in Zwolle. Het gebied waar werken, zorgen en leren nu centraal staat, wordt herontwikkeld tot een gezonde stedelijke leefomgeving, waar je prettig werkt, maar óók fijn woont en recreëert.