Immens populaire dominee Arie van der Veer (82) overleden

15 sep , 9:18 Nieuws
schermafbeelding 2024 09 15 093645
De Zwolse dominee Arie van der Veer is overleden. Van der Veer was in de Christelijk Gereformeerde Kerk, maar ook daarbuiten, immens populair.   
Arie van der Veer kende de afgelopen jaren verschillende gezondheidsproblemen. Er werd drie keer kanker vastgesteld bij hem en kreeg ook een herseninfarct. Daarnaast was er de zorg voor zijn vrouw Ees. 
Arie van der Veer was tussen 1990 en 2008 voorzitter van de EO. Hij presenteerde voor deze omroep diverse programma's, zoals De Kapel, Nederland Zingt en Nederland Zingt op Zondag. Nog populairder was hij als dominee voor de CGK en trok volle kerken. 
Negen jaar geleden overleed zijn zoon Peter en dat verlies had een enorme impact op de familie van der Veer, daarna begon het kwakkelen met zijn gezondheid steeds grotere vormen aan te nemen. Ook kwam er de zorg voor zijn vrouw Ees bij. 
Wim Eikelboom schreef op zijn twitter:  Ik bewaar dierbare herinneringen aan de keren dat we samenwerkten in kerkdiensten. Op zijn kist komt een kruis van subfossiel eikenhout, kondigde hij twee jaar terug aan.
Arie van der Veer kende een zwaar leven. In 2001 werd  een aneurysma ontdekt in de hartslagader. Hij moest een zware operatie ondergaan. In 2008, kort voordat hij als voorzitter afscheid nam van de EO, kreeg hij te horen dat hij prostaatkanker had. Het was een agressieve vorm van kanker, maar de behandeling sloeg aan. Drie jaar later, in 2011, werd bij hem darmkanker geconstateerd.  In  2018 werd dominee Arie van der Veer getroffen door een herseninfarct. De schok was enorm, maar hij herstelde wonderbaarlijk. Later bleek dat de prostaatkanker terug was en dat er uitzaaiingen waren gevonden. In december 2020 kreeg hij een nieuwe pacemaker, zijn vierde.
De EO heeft een condoleancepagina gemaakt