Fietsen in tijden van corona: met afstand is het beste

18 apr 2020, 9:57 Nieuws
schermafbeelding 2020 04 18 om 092808
Pixabay
Het wordt langzaamaan weer gezellig druk op de fietspaden. De ANWB komt met tips hoe we ons dienen te gedragen als we op de fiets stappen voor een ritje naar de supermarkt of een recreatief rondje. De allerbelangrijkste tip is: houd afstand tot andere fietsers.
Veel Nederlandse fietspaden zijn breder dan twee meter. Een afstand van 1,5 meter tot andere fietsers bewaren, dat kan op de meeste plekken nét ‒ als alles meezit. Of net niet, want sommige fietspaden halen krap de twee meter. Wie gaat fietsen kan met deze corona-etiquette zo veilig mogelijk op pad.

Wel of niet fietsen?

Beetje hoofdpijn, kriebel in de keel of hoesten? Blijf thuis. Om anderen niet te besmetten als je corona zou hebben, maar óók voor jezelf. Als je ziek bent heeft je lichaam alle energie nodig om snel weer beter te worden. Fietsen is een prima manier om fit te blijven. Ook dat is belangrijk als je niet ziek wilt worden. Dus boodschappen doen op de fiets: een prima idee.

Rustige lokale wegen

Kun je zelf je route bepalen? Kies het ruime sop: rustige, lokale wegen, waar minder autoverkeer is dan gewoonlijk. Brede fietspaden van en naar de stad, waar nu veel minder geforensd wordt. Op fietspaden waar de rijrichtingen gescheiden zijn heb je alvast geen tegenliggers. Denk aan fietspaden langs provinciale wegen.

Vermijd drukke routes

Recreatief op pad? Blijf in je eigen omgeving. Daar ken je de omstandigheden het beste. Dan kun je drukke routes vermijden en brede fietspaden kiezen.
Kun je zelf je tijd indelen? Stap dan 's morgens vroeg op de fiets of tegen de avond, als de meeste mensen aan tafel zitten. Dan is het een stuk rustiger op wegen en fietspaden.

Etiquette op het fietspad

Er zijn berichten in de media verschenen dat hard fietsen of lopen extra besmettingsgevaar zou opleveren als je hoest, niest of hijgt, door druppeltjes die over een grotere afstand rondzweven in je 'slipstream'. Of dit nou klopt of dat het wel meevalt, het kan geen kwaad om andere mensen met een ruime bocht in te halen.

Maximaal twee personen

Fiets met maximaal twee personen. Dan kun je makkelijker afstand bewaren tot andere weggebruikers. Grotere groepjes vormen een groter obstakel voor tegenliggers en mensen die willen inhalen. Oeps, twee tegenliggers gezellig keuvelend naast elkaar. De anderhalvemeterregel zijn ze even vergeten. Hoe los je dit netjes op? Maak een overdreven stuurbeweging naar rechts, zo ver als veilig mogelijk is naar jouw kant van de weg of het fietspad. Hopelijk is deze kleine reminder voldoende om de aandacht van je tegenliggers te trekken. Oogcontact, een lachje of een vriendelijk knikje willen ook wel eens helpen om de aandacht te trekken en je boodschap te verduidelijken. Met vriendelijkheid kom je het verst, misschien wel anderhalve meter. Zie je nog steeds een glazige blik in de verte? Acteer een opvallend hoestbuitje, uiteraard beleefd in je elleboog, zoals het hoort tegenwoordig. Dat zou toch op moeten vallen?

Niet op het randje

Andersom hetzelfde: probeert iemand jouw aandacht te trekken? Kan het zijn dat je zelf te dicht langs deze mensen wilde fietsen? Kruispunten, wegwijzers, de omgeving van winkels, 'we' pauzeren er graag, het liefst vlak bij of op de weg of het fietspad. Dat was altijd al lastig voor andere passanten, en nu helemaal. Wil je even stoppen, dan op ten minste anderhalve meter afstand van het overige verkeer. De spoedeisende hulp is de laatste plek waar je nu wilt belanden. Om heel veel redenen. Rij defensief, neem nog minder risico dan anders. Dus beter ook niet op het randje van het fietspad rijden vanwege de anderhalvemeterregel. Het risico van een valpartij is reëler dan het risico van een coronabesmetting door een tegenligger.