De politie heeft een 50-jarige man uit
Dalfsen aangehouden voor bedreiging op social media. De man deelde een bericht met foto en namen van agenten. De man zit op dit moment nog vast voor verhoor. Het social media account waarmee de post is geplaatst, is inmiddels door de politie offline gehaald. Doxing is strafbaar.
Door snel digitaal onderzoek kon worden achterhaald wie achter het account zat waarop de berichten waren gedeeld. En kon korte tijd later in Dalfsen tot aanhouding worden overgegaan. De politie neemt intimidatie en bedreiging in de richting van haar mensen hoog op en zal daar waar mogelijk altijd optreden.Naar verluid gaat het om de omstreden neuroloog Jan B. Hij staat bekend als coronascepticus en wordt gelieerd aan Els van Veen, ook zij is coronascepticus.
Hij zou op twitter hebben geplaatst waarbij een agent bij naam en toenaam wordt genoemd. '‘Leuk dat je er morgen weer bij bent (...). Vergeet je boksbeugel en je bivakmuts niet?’, schreef de Dalfsenaar. De tweet is inmiddels is verwijderd. Ook schreef hij: ‘Misschien krijg je wel een koekje: met wat stikstof. En een scheutje ammoniak in je koffie.’
Politiemensen voeren hun taak uit en zetten zich in voor de veiligheid van ons allen. Kritiek hebben op de politie mag en het delen van beelden hoort bij deze tijd. Maar de manier waarop er over politiemensen wordt gesproken is soms zeer intimiderend. De impact op collega’s en hun familieleden is enorm.
Agressie en intimidatie op sociale media tegen politiemensen is de afgelopen jaren toegenomen. De verdere digitalisering van de samenleving lijkt bepaalde mensen er toe te brengen om op internet politiemensen, maar ook politici, journalisten of opiniemakers te intimideren. Maar met welke intentie doet iemand dit? Wat wil iemand met die informatie of gegevens doen? Zo´n bericht of oproep werkt intimiderend en heeft niet alleen effect op de diender die het overkomt, maar zeker ook op zijn familie en teamgenoten. Politiemensen voeren hun werk uit in de publieke ruimte. Zij staat daar voor de openbare orde en veiligheid van een ieder. Ze stappen naar voren wanneer dat nodig is. Dat maakt ze een makkelijk doelwit.