Omkijken naar elkaar, je met elkaar verbinden; de traditie van Sint-Maarten wordt op maandag 11 november in Zwolle nieuw leven ingeblazen met een grote lichtparade door de wijken Assendorp en de Pierik. Drie lichtobjecten, de afgelopen maand gemaakt door inwoners van Zwolle, worden meegedragen. Honderden basisschoolkinderen lopen mee met hun zelfgemaakte lampions. De lichtparade begint om 18.30 uur bij Speeltuinvereniging Assendorp-Pierik, voert door de wijken Assendorp en de Pierik en eindigt in Park de Wezenlanden.
In november is het koud en guur. Veel mensen zitten binnen. Donkere dagen vragen om een lichtje. Sint Maarten deelde op een koude nacht zijn mantel met een bedelaar. Maar hoe kijken wij tegenwoordig nog naar elkaar om? Met die gedachte in het achterhoofd besloten Travers Welzijn en Cultuur in de Wijk in Zwolle de Lichtparade nieuw leven in te blazen. Bij het eindpunt in Park de Wezenlanden op 11 november wordt er vuurgespuwd, is er koek & zopie, een koor en wordt er geld opgehaald voor Serious Request, die zich dit jaar vanuit het glazen huis in Zwolle inzet om zoveel mogelijk aandacht en geld te genereren voor kinderen met een metabole ziekte. Van de Waeter: “Het thema Metakids past helemaal bij de Zwolse Lichtparade. Ook hier gaat het om omkijken naar elkaar”.
De draken in je leven
Voor Corona werd er in de wijk Assendorp jaarlijks een grote Sint-Maartenparade gehouden met een fanfare voorop en kinderen met lampions erachteraan. De nieuwe Zwolse Lichtparade wil, net als toen, verbinding leggen in de stad, tussen mensen van allerlei verschillende achtergronden, leeftijden en culturen. Tijdens maar liefst zes maakavonden werkten inwoners van Zwolle, jong en oud, onder leiding van kunstenaars Cristel Hakvoort en Jacomijn Schellevis en welzijnswerkers van Travers Welzijn de afgelopen tijd aan de drie lichtobjecten. De ontwerpen werden gemaakt op basis van gesprekken over armoede en rijkdom, geven en delen, en de ‘draken’ in je leven.
Utrechtse Lichtparade als inspiratie
De Zwolse Lichtparade is geïnspireerd op de Lichtparade in Utrecht, waar jaarlijks scholen en bedrijven uit de stad worden uitgenodigd een object te maken en mee te lopen. Liefst 1400 deelnemers zorgen daar al bijna tien jaar lang voor een sprookjesachtige optocht, en voor verbondenheid in de stad. Meer steden in het land geven navolging aan deze nieuwetijds vormgegeven traditie.
Artistiek leider van Cultuur in de Wijk, Jolan Van de Waeter: “In Zwolle hebben we natuurlijk de legende van Sint-Michaël, die de draak overwon. Daarnaar is onze Grote Kerk vernoemd, en Sint-Michaël is de schutspatroon van onze stad. Via dat verhaal kunnen we ons verbinden met de stad waarin we wonen. Daarom is één van de lichtobjecten een grote draak. Er zijn vier tot zes volwassenen nodig om hem te dragen!”.
Verbinding, ondanks de verschillen
Eén van de vragen tijdens het maken van die draak was: ‘Welke draak heb jij te verslaan? En welke draak heeft de stad Zwolle te verslaan?’. Van de Waeter: “De deelnemers ontdekten dat zij allemaal zo hun eigen draak te overwinnen hebben in hun leven. Dat schept verbinding en begrip, hoe verschillend je verder ook bent”. Voor de lichtmantel hebben bewoners met gerecyclede stoffen een deelbare mantel gecreëerd. Dit object is natuurlijk geïnspireerd op de legende van Sint Maarten zelf. Naar verluidt ontmoette de Romeinse soldaat Martinus van Tours rond 350 na Christus bij de poort van de stad Amiens een bedelaar. Het lot van de man greep hem zo aan, dat hij besloot zijn kostbare mantel in tweeën te snijden. Hij schonk de bedelaar de helft van zijn mantel en leeft nog altijd voort in de traditie van Sint Maarten.
Armoede en rijkdom
Voor het theatrale lichtobject hebben Travers Welzijn en Cultuur in de Wijk bij de bewoners woorden opgehaald over wat armoede en rijkdom voor iedereen betekent. “Aan de hand van die woorden hebben we op het lichtobject verborgen boodschappen opgeschreven die alleen zichtbaar zijn met blacklight. De meelopende kinderen zullen ook verborgen boodschappen uitdelen tijdens de Lichtparade op 11 november.
De kracht van kunst in het welzijnswerk
Welzijnswerk en kunst vormen een goede combinatie. Cultuur in de Wijk zet al jaren kunst in bij het jongerenwerk. “Doordat je samen aan het creëren bent, raak je in gesprek. Over van alles”, zegt Van de Waeter. “Het gaat tussen het filosofische gesprek over delen en draken ook gewoon over technische oplossingen voor het meedragen van zo'n enorm kunstwerk, en over de dingen die je hebt meegemaakt vandaag. Dat geeft veel ontspanning in het gesprek. En dat werkt; vaak beter dan aan een tafeltje zitten en alleen praten. Zo zei een jongere die meebouwde aan de draak: ‘Het is fijn en gezellig om gewóón met elkaar in gesprek te zijn’. En iemand anders: ‘Sommige mensen praten gewoon gemakkelijker als ze samen iets dóen. Dat kan sleutelen aan een auto zijn, maar ook kunst, zoals we hier doen bij de Zwolse Lichtparade’.”
Lichtparade: 11 november
Startpunt: Speeltuinvereniging Assendorp-Pierik
Inloop: 18.00 uur, vertrek: 18.30 uur
Eindpunt: Park Wezenlanden
Gratis bij te wonen