Leefbaarheid op het Overijsselse platte land verbetert

Foto: Regiobank

Sociale samenhang, weinig overlast, het gevoel van veiligheid en de woningen. In het rapport Geluk in een klein hoekje van Atlas Reserch in opdracht van RegioBank wijst uit dat het leven op het platteland verbetert. Het is de tweede keer dat dit onderzoek is uitgevoerd en geeft inzicht in de ontwikkelingen van de leefbaarheid in woonplaatsen, met een focus op de kleinere woonplaatsen, tussen de 7 en 23 duizend inwoners.

Het onderzoek is gehouden op het moment waarop de bezorgdheid groeit over de leefbaarheid buiten de grote steden*. De bevindingen benadrukken dan ook de regionale verschillen en het potentieel negatieve effect van verdwijnende voorzieningen op de leefbaarheid van kleinere woonplaatsen. Een van de uitkomsten van het onderzoek is dat de dichtheid van de ontmoetingsplekken hoger is in kleinere woonplaatsen. Er zijn in kleinere woonplaatsen (veel) meer inwoners per ontmoetingsplek, dus zal het openen of sluiten van zo’n ontmoetingsplek in kleinere woonplaatsen mogelijk dus een groter effect hebben dan in grotere woonplaatsen.

In Overijssel komen plaatsen als Staphorst, Delden en Holten als leefbaarste kleine plaatsen uit de bus. Dit geldt voor vier van de vijf dimensies van leefbaarheid. Zo is in kleinere woonplaatsen minder overlast en gevoel van onveiligheid, een hogere sociale samenhang en is de woningvoorraad er gemiddeld gezien gunstiger dan in grotere woonplaatsen. Het aantal ontmoetingsplekken per inwoner is hoger in kleinere dan in grotere woonplaatsen.

Het aantal ontmoetingsplekken per inwoner hangt licht positief samen met de leefbaarheid.

RegioBank, met 425 kantoren ruim vertegenwoordigd in de regio, erkent het belang van deze inzichten. Noraly King, leefbaarheidsexpert bij RegioBank zegt hierover: “Als bank in de buurt zetten we ons in voor de leefbaarheid in alle Nederlandse regio’s. Daarom onderzoeken we regelmatig hoe het gesteld is met die leefbaarheid. En hoe wij kunnen bijdragen om de buurt leuker, veiliger of socialer te maken.”

In Olst, Vroomshoop en Goor kan er nog wat worden verbeterd aan de leefbaarheid, Met een ruim voldoende bungelen de drie dorpen onderaan de lijst. Voor Heino, Genemuiden en Dedemsvaart gaat het inmiddels stukken beter en krijgen een ruim voldoende tot zeer goed.

Ontmoetingsplekken worden steeds belangrijker om de leefbaarheid te verbeteren. Voorbeelden van ontmoetingsplekken zijn dorpshuizen en andere multifunctionele accommodaties, plekken om te sporten, samen activiteiten te ontplooien, voorstellingen bij te wonen, een boek te halen of gewoon gezellig wat te drinken.

Noraly King benadrukt: “Een buurtzame plaats is een woonplaats waar het fijn is om te wonen, te werken en te leven. Ontmoetingsplekken bevorderen de leefbaarheid van kleine woonplaatsen, doordat ze een cruciale rol spelen in de sociale verbondenheid, het uitwisselen van informatie, het vieren van cultuur en het stimuleren van de lokale economie. Daarom steunen adviseurs van RegioBank, samen met buurtbewoners en verenigingen en stichtingen, lokale projecten die voor verbinding zorgen. Zoals het opzetten en in stand houden van ontmoetingsplekken. Ook uit dit onderzoek blijkt maar weer hoe belangrijk het is: Ontmoetingsplekken vergroten de buurtzaamheid.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen