Scholieren de Springplank bij herdenking monument Meppelerstraatweg

Het monument aan de Meppelerstraatweg
Het monument aan de Meppelerstraatweg
Foto: Google Maps

Leerlingen van groep 7 en 8 van basisschool De Springplank verzorgen op donderdag 28 maart om 10.30 uur een herdenkingsplechtigheid bij het monument aan de Meppelerstraatweg. Dit ter nagedachtenis aan vijf inwoners afkomstig uit Zwolle, Kampen en Lutten die op 31 maart 1945 wegens een verzetsdaad werden terechtgesteld. Vanwege het paasweekend wordt de herdenking door De Springplank op 28 maart georganiseerd. Wethouder Gerdien Rots legt namens gemeente Zwolle een bloemstuk.

Kort voor 10.30 uur verzamelen de leerlingen van groep 7 en 8 zich bij het monument aan de Meppelerstraatweg. Wethouder Gerdien Rots legt namens de gemeente Zwolle bloemen bij het monument, gevolgd door de kinderen van De Springplank en nabestaanden.

Het monument aan de Meppelerstraatweg werd in 1963 geplaatst en in 2008 door basisschool De Springplank geadopteerd. Het monument is uitgevoerd in kunststeen en bestaat uit een kruis en vijf boomstammen met daarop de namen van de slachtoffers. Alle oorlogsmonumenten in Zwolle zijn geadopteerd door basisscholen. Deze scholen organiseren jaarlijks een herdenkingsplechtigheid bij ‘hun’ monument op de datum die aanleiding was voor oprichting van dat monument. De herdenkingen worden ondersteund door Vereniging Veteranen Zwolle.

In de vroege morgen van de laatste dag van maart werden hier Willem Sebel, Hermanus Bosch, Wilhelmus van Dijk, Johannes Albertus Muller en Berend IJzerman om het leven gebracht. Ooggetuigen waren de destijds tienjarige Andries van der Horst en de 23-jarige Dini van der Horst. Zij gingen melk halen in Berkum en werden staande gehouden. Honderd meter verderop werden geboeide mensen uit een busje geleid, opgesteld en neergeschoten. Muller, adjudant van de marechaussee, was in uniform gekleed toen hij doodgeschoten werd. De lijken bleven de rest van de ochtend op een rij naast elkaar liggen, bewaakt door een politieagent.

Muller was op 26 februari 1945 na verraden te zijn, aangehouden voor het bedrijven van spionage en omdat hij als lid van de Ordedienst hulp aan onderduikers en steun aan de pilotenlijn bood. Muller werd in IJsselmuiden (Kampen) begraven. Willem Sebel had in en om Lutten verzetsdaden gepleegd en hulp geboden aan neergekomen vliegers. Hij droeg ten tijde van de executie het uniform van de marechaussee en werd later met een bakfiets opgehaald om in Lutten te worden begraven. Hermanus Bosch was onderdeel geweest was de Landelijke Knokploegen en werd begraven in Zwolle. Wilhelmus van Dijk behoorde tot de illegale organisatie ‘de Groene’ en werd begraven in Zwolle. Berend IJzerman werkte samen met Johannes Muller en werd begraven in Kampen.

De tekst op de gedenkplaat luidt:

GEFUSILLEERD 31 MAART 1945
H. BOSCH * 5-1-1914 TE KAMPEN
W.A. van DIJK * 10-11-1908 TE ZWOLLE
J.A. MULLER * 24-5-1890 TE ROTTERDAM
W. SEBEL * 4-4-1901 TE VLAARDINGEN
B.J. IJZERMAN * 14-1-1911 TE KAMPEN.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen