TenneT: problemen met hoogspanningsnet Overijssel

Foto: TenneT

TenneT zegt dat het hoogspanningsnet voor Overijssel vol is voor afname van elektriciteit. Dat betekent dat er geen ruimte meer is voor grootzakelijke klanten die een nieuwe of zwaardere aansluiting willen. In grote delen van Overijssel is op dit moment al een gebrek aan transportcapaciteit voor afname, maar dan in het elektriciteitsnet.

In Zwolle is zijn de koppeltransformatoren aan de Hessenweg het grote knelpunt. Dit naast nog drie andere knelpunten in Overijssel. TenneT denkt dit te gaan oplossen met het bijplaatsen van twee koppeltransformatoren bij het Zwolse station aan de Hessenweg, maar dat is pas in 2026 klaar. Ook wordt er gekeken naar het project Drents Overijsselse netversterking, maar dat is pas in 2029 tot 2031. Ook tegen die tijd zijn transformatoren bijgeplaatst in het oostelijk deel van Overijssel. Als dat klaar is gaat de capaciteit van het hoogspanningsnet in Overijssel van 1400 megawatt naar 1810 megawatt.

De problemen op het hoogspanningsnet zijn alleen voor grootverbruikers of bedrijven die een nieuwe of zwaardere aansluiting willen. Ook de vraag van consumenten naar elektriciteit neemt snel toe. Verwarmen, vervoer en productie gebeurt steeds vaker elektrisch in plaats van met aardgas, benzine en diesel. De snelle opkomst van warmtepompen, laadpalen en industriële elektrische boilers leidt ook in Overijssel tot een sterkstijgende vraag naar capaciteit van het elektriciteitsnet. Voor huishoudens hebben deze huidige ontwikkelingen nog geen gevolgen. Dit betekent dat er op dit moment geen belemmeringen zijn voor particulieren om bijvoorbeeld zonnepanelen, een warmtepomp of een laadpaal te installeren.

TenneT gaat de komende periode samen met Enexis onderzoek doen naar oplossingen die op korte termijn extra ruimte op het net maken, zoals spitsmijden door grootverbruikers. TenneT verwacht de uitkomsten van dit onderzoek na de zomer van 2024 te kunnen presenteren. Ondertussen werken de netbeheerders overal in de provincie aan verzwaring en uitbreiding van het elektriciteitsnet.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen