Zwolle wil filmtheater Fraterhuis een plek geven in het Broerenkwartier

Foto: Architectenbureau de Zwarte hond

Filmtheater Fraterhuis krijgt naar alle waarschijnlijkheid een plek in het Broerenkwartier. Al een aantal jaren worden plannen gesmeed om wat te gaan doen in het voormalige pand van Huydson’s Bay. Er moet meer levendigheid komen in het Broerenkwartier en de Zwolse binnenstad. Daarom wil de gemeente meer retail, horeca en cultuur brengen in het winkelgebied. Het is nu wel zeker dat het Fraterhuis een plek krijgt in het Handelshuys.

Het voormalige pand van Hudson’s Bay is belangrijk om de levendigheid in de stad terug te brengen en daarvoor is geld beschikbaar. Daarbij leeft bij het Fraterhuis de wens om uit te breiden. Daarom wordt een onderzoek opgestart om te kijken hoe cultuurgelden optimaal ingezet kunnen worden. Een subsidie voor het nieuwe Fraterhuis zit hier ook in.

Nu al is duidelijk dat alle culturele ambities niet gaan passen binnen het gemeentelijke huishoudboekje vanaf 2025. Om zoveel mogelijk flexibiliteit te houden bij de keuzes volgend jaar hebben B en W besloten terug te komen op het eerdere besluit om het Fraterhuis te huisvesten in het Handelshuys. Dit zou naar verwachting de komende jaren een te fors beslag leggen op de beschikbare gelden voor cultuur in Zwolle.

Wethouder Monique Schuttenbeld: “Natuurlijk is het heel jammer dat we dit besluit hebben moeten nemen. Maar de situatie dwingt ons om nu aan de voorkant deze keuze te maken. Daarmee houden we meer ruimte bij de verdeling van de gelden volgend jaar. De wens om het Fraterhuis in het Broerenkwartier een nieuwe plek te bieden om uit te breiden staat recht overeind. We zijn al meer dan 10 jaar met het Fraterhuis in gesprek over een locatie waar het filmtheater kan uitbreiden. Daar gaan we mee door, maar we moeten nu wel de koers wijzigen en op zoek gaan naar een andere plek in het Broerenkwartier. Want we willen ook meer reuring en cultuur in het Broerenkwartier. De komende maanden onderzoeken we samen met het Fraterhuis of er een alternatieve plek in het Broerenkwartier is waar het Fraterhuis onderdak kan vinden tegen lagere kosten. Daarover zal in het voorjaar meer duidelijkheid komen.”

De gemeente handhaaft wel het eerste recht van koop op het voormalige Hudson’s Bay pand om invloed te houden op de invulling en herontwikkeling van het pand. De ambities voor de invulling van het pand blijven hoog, gezien het belang van deze plek voor het Broerenkwartier.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen