Tips om de hitte tijdens de halve marathon veilig te doorstaan

Foto: Pexels

Het wordt morgen heel erg warm tijdens de halve marathon. Volgens de weerbureaus wordt het tijdens de start zo’n 28 graden en dat is een temperatuur waarbij grote inspanningen gevaarlijk kunnen worden. Hierbij enkele tips voor de hardlopers.

Ervaren hardlopers weten het: tegen kou kun je je kleden, tegen hitte niet. Dat betekent dat hardlopers het hoofd en lichaam koel moeten houden. Vooral kleding is belangrijk. Daarom: doe luchtige kleding aan. Een korte broek met een hemdje. Meer is niet nodig. En  ook: maak gebruik van alle drankposten en sla er geen een over. Pak sponzen aan bij de verzorgingsposten en houd nek en polsen zo koel mogelijk. Kijk ook naar schaduwplekken en gebruik ze ook door onder de bomen langs te lopen. Verder speek met vrienden en familie af om onderweg te staan met extra water. Ook het dragen van een petje zorgt voor voldoende bescherming voor het hoofd.

De organisatie zorgt voor zeven medische posten onderweg en minimaal twee verzorgings- en drankposten. Met name het stuk rondom het Weezenlandenpark vraagt veel van de lopers, ook omdat de Leo Majorbrug beklommen moet worden in de volle zon.

Het is wellicht onnodig te zeggen om het tempo aan te passen om niet oververhit te raken. Hardlopers kunnen in dit geval doodlopers worden. Wie zich niet lekker voelt kan zich melden bij de EHBO-posten.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen