Schaapherder Tjitse Terpstra is met zijn schapen weer terug in Zwolle

Tjitse Terpstra en zijn hond Jazz
Tjitse Terpstra en zijn hond Jazz
Foto: Ruben Meinten/1Zwolle

”Nog een jaar of twee en dan met pensioen”, zegt schaapherder Tjitse Terpstra als hij zijn schapen voor de eerste keer weer weidt in Zwolle. Ook deze zomer zwerft hij met zijn schapen weer door Holtenbroek, Stadshagen en Aa-landen. Wethouder Arjan Spaans en een flink aantal schoolkinderen waren aanwezig bij de eerste keer dat de schapen in Holtenbroek werden geweid.

Na een drukke winter voor schaapherder is het weer tijd om dagelijks de schapen in Zwolle te grazen. Het zijn 235 ooien en 53 lammeren die de Zwolse kudde vormen. Voor Tjitse en zijn medewerker Ditte Verhagen breekt nu weer de tijd aan om dagelijks met de kudde op te trekken. Het regent pijpenstelen als de schoolkinderen, een stevig ingepakte wethouder Arjan Spaans en de media aankomen. ”Ik heb liever dit weer dan dat het dik dertig graden is zoals afgelopen zomer”,  zegt Tjitse en corrigeert ondertussen zijn honden. ”Als het te warm is dan vreten de schapen niet.” Het hek gaat open en de schapen worden naar een veldje in de buurt gedreven aan de Holtenbroekerdijk. Daar is het tijd voor de kinderen om vragen te stellen. Tal van vragen hebben de kinderen voor de schaapherder die nauwlettend de kudde in de gaten houdt. Een commando en de honden rennen om de kudde om de schapen bijeen te houden.

Tjitse Terpstra is tweevoudig Nederland Kampioen en drie keer Europees Kampioen. Voor dit jaar wil hij naast een vierde Europese kampioenschap ook de wereldtitel aan zijn palmares toevoegen. In augustus is het EK in Zweden en half september gaat Terpstra met zijn honden naar het WK in Noord-Ierland.

De hele zomer is Tjitse Terpstra of Ditte Verhagen in de drie Zwolse wijken te zien.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen