Particuliere donaties gevraagd voor kofferdoolhof. FENIX Museum zamelt koffers in bij museum ANNO

Foto: FENIX Museum

Heb jij een koffer met een bijzonder reis- of migratieverhaal? Doneer hem op de koffer inzameldag van FENIX bij museum ANNO. Het Rotterdamse museum in oprichting komt op zondag 19 maart 2023 naar museum ANNO in Zwolle om koffers in te zamelen. FENIX vraagt in totaal 2.000 koffers uit heel Nederland.

De koffers zijn bouwstenen voor een groot doolhof, dat na opening van het museum eind 2024, permanent te bezoeken is. Het doolhof staat symbool voor wat het kan betekenen je koffers te pakken en opnieuw te beginnen. FENIX bouwt aan een collectie rondom het thema migratie, met internationale hedendaagse kunst, fotografie, historische objecten én koffers. Het is voor het eerst dat een museum in Nederland op zo’n grote schaal naar koffers en (familie)verhalen vraagt als onderdeel van de collectie.

Het is voor het eerst in Nederland dat een nieuw museum het land in trekt om met honderden particulieren een collectie op te bouwen. FENIX bezocht vorig voorjaar zes provinciesteden om koffers in te zamelen. Sindsdien zijn 1.200 exemplaren samengebracht.

Koffers van over de hele wereld bereiken FENIX tijdens de inzameldagen. Dat gaat van luxe hutkoffers uit de jaren 1920 tot eigentijdse rolkoffers en rugzakken. Tussen de koffers die al gedoneerd zijn, is ook die van Daisy. Zij schonk de koffer van haar oudoom. Als achtjarig kind kwam haar oom in 1958 met een zogenoemde repatriëringsvlucht naar Nederland vanuit Indonesië. Isis overhandigde de koffer van haar overgrootmoeder aan FENIX; een honderd jaar oud exemplaar uit Kroatië. Anisa vertrouwde haar grote rode rolkoffer aan de collectie toe. Daarmee kwam ze vier jaar geleden uit Pakistan.

Conservator Rutger Doop: ‘Ik ben ontzettend blij met alle koffers die we al hebben mogen ontvangen. Verhalen van over de hele wereld zijn aan ons toevertrouwd. Dat gaat van landverhuizers uit de negentiende eeuw tot repatrianten uit Indonesië. Met de komende inzameldagen hoop ik van de eerste generatie arbeidsmigranten uit de jaren zestig koffers te ontvangen. Net als van mensen die na de onafhankelijkheid van Suriname naar Nederland kwamen. Maar voorop staat: elk verhaal en iedere koffer is welkom.’

De koffer inzameldag bij museum ANNO in Zwolle is op 19 maart van 10.00-16.00 uur. Aanmelden: fenix.nl/koffers.

Eind 2024 opent FENIX. Een historische havenloods uit 1923 transformeert tot museum naar ontwerp van de Chinese architect Ma Yansong, oprichter van MAD Architects. Aan de Maaskade biedt FENIX straks ruimte voor culturele, culinaire en creatieve ontmoetingen, op dé plek van vertrek en aankomst. Waar miljoenen mensen vertrokken of van over de hele wereld aankwamen. Op de vlucht of de liefde achterna. Op zoek naar geluk of betere kansen. FENIX vertelt straks deze verhalen. De toekomstige bezoeker betreedt via de zorgvuldig gerestaureerde loods het museum over een theatrale dubbele helix trap die hoog boven het gebouw eindigt in een spectaculair platform dat een panorama biedt over de Maas en een nieuw perspectief op de stad Rotterdam..

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen