Herdenking bombardement Bollebieste – Schildersbuurt

De verwoestingen van het bombardement
De verwoestingen van het bombardement
Foto: Herdenking bombardement Dieze West

Bij het oorlogsmonument Bollebieste aan het Sint Josephplein wordt donderdag 15 december een herdenkingsbijeenkomst gehouden. Het monument werd in 2019 opgericht ter nagedachtenis aan de vijf inwoners die op die dag in 1944 door een geallieerd bombardement om het leven kwamen.

Doelwit was waarschijnlijk de petroleumopslag aan de Schuttevaerkade of de gasfabriek op het Noordereiland in Zwolle, maar de bommen kwamen onbedoeld op de buurt Bollebieste terecht.

Tijdens de plechtigheid leveren leerlingen van basisschool De Springplank een bijdrage. Jacob Raap, wijkbewoner en medeinitiatiefnemer van het monument, geeft samen met nabestaanden, buurtbewoners en Veteranen van Vereniging Veteranen Zwolle vorm aan de herdenking. Wethouder Gerdien Rots woont de herdenking bij namens gemeente Zwolle en legt bloemen bij het monument.

Monument

De namen van de slachtoffers zijn aangebracht op het monument dat is gemaakt van een weerbarstige steensoort. Het monument visualiseert het bombardement door de duidelijk zichtbare kinderkopjes die als gevolg van het bombardement in 1944 door de lucht vlogen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen