Vrijwilligers gezocht voor hulp aan het Parnassiaveldje en het nieuwe Stadshagerbos

De parnassia
De parnassia
Foto: Landschap Overijssel

Op het Parnassiaveldje wordt vrijdag 4 november een natuurwerkdag gehouden. In dit stukje bijzondere natuur in het Westerveldsebos is bijzondere plantengroei te vinden. Maar het gebied dreigt overgroeid te worden door opslag van onder meer de wilg en de berk. Op de natuurwerkdag worden de boompjes uitgestoken. Wie het leuk vindt mag meehelpen.

Het Parnassiaveldje is een aantal jaren geleden geplagd en kent nu de groei van onder meer de zonnedauw, orchidee, parnassia en vele andere planten die insecten en vlinders aantrekken. Het is daarmee een hotspot geworden voor de biodiversiteit. Echter dreigt het gebied te worden overgroeid door de wilg en de berk en dat verspreidt zich zeer snel. Op 4 november is het plan om deze boompjes uit te gaan steken.

Op dit moment worden jaarlijks onderhoudswerkzaamheden uitgevoerd door de gemeente. Meestal wordt er in de winter gemaaid. Maaien is echter niet altijd de goede oplossing. De wortels van bomen blijven achter en lopen het jaar daarop weer uit. Daarom wil Landschap Overijssel op de Natuurwerkdag de opslag met wortel en al uitsteken. Dit moet voorzichtig gebeuren om zo min mogelijk van de bodem te verstoren. De uitgestoken boompjes gaan niet verloren maar krijgen een tijdelijke bewaarplek en later aangeplant in het nieuwe Stadshagerbos. Vrijwilligers van IVN, KNNV en van Stadshagerbos komen al helpen, maar er is ruimte voor meer mensen die het leuk vinden om een bijdrage te leveren aan twee natuurgebieden in Zwolle: het Parnassiaveldje én het Stadshagerbos (in oprichting). Zonder deze vrijwillige inzet blijft het Parnassiaveldje geen hotspot voor de biodiversiteit!

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen