Marumse zwembadmoord gaat verder door verklaringen kroongetuige Willem P. uit Kampen

Justitie in Groningen buigt zich over de Marumse zwembadmoord
Justitie in Groningen buigt zich over de Marumse zwembadmoord
Foto: Pixabay

De rechtbank in Groningen vermoedt dat drie familieleden van Jan Elzinga, die in 2012 werd vermoord, achter de moord zitten. Zwollenaar Pascal E. werd veroordeeld voor deze zwembadmoord en zit vijftien jaar cel uit. Het wapen zou zijn geleverd door Willem P. uit Kampen. Hij is inmiddels vrij.

Drie familieleden van Elzinga zitten nog vast en mogen niet naar huis. Het drietal uit Roden, Hollandscheveld en Nieuw-Roden werden vorig jaar juli opgepakt omdat er mogelijk nieuw bewijs was. De verdenking is dat de drie bij Johan L. (57) uit Kampen het wapen kochten. L. werd vorig jaar ook opgepakt, maar zit inmiddels niet meer in voorarrest.

Pascal E. werd direct na de moord in het zwembad in Marum opgepakt en bekende dat hij de moord had begaan in opdracht van Kampenaar Willem P. Ze kregen daarvoor dertigduizend euro, maar zitten nu celstraffen uit van vijftien en twintig jaar.  Direct na de moord kwamen de drie familieleden al als verdachten in beeld. Monique H. uit Hollandscheveld was destijds de vriendin van Elzinga en de drie zouden volgens de schutter achter de moord zitten. Er was toen te weinig bewijs voor een strafrechtelijke vervolging. Nieuwe, belastende verklaringen van de veroordeelde Willem P. waren de reden voor de aanhouding van de drie vorig jaar. Justitie ziet hem als kroongetuige en heeft hem daarom dertig procent strafkorting gegeven. P. loopt inmiddels vrij rond.

De drie familieleden ontkennen met klem dat zij iets met de moord op Elzinga te maken hebben gehad. Volgens hen heeft kroongetuige P. het OM een loer gedraaid. Het bewijsmateriaal waarmee de man kwam, is gebakken lucht, zeiden hun advocaten. “De zaak brokkelt steeds meer af.”

Willem P. heeft jarenlang het dossier in zijn cel gehad en op basis daarvan “een mooi nieuw verhaal in elkaar kunnen draaien”, aldus de advocaten. Daarnaast overhandigde hij twee telefoons en een simkaart met sms- en app-gesprekken, die hij vanuit de gevangenis zou hebben gevoerd met Marcel H, de broer van Monique H. De telefoons zijn technisch onderzocht, maar daaruit blijkt dat meerdere antwoorden op de vragen, die P. aan de vermeende Marcel H. stuurde, al in concept klaar stonden.

Technisch onderzoek heeft niet duidelijk kunnen maken hoe dat kan. In ieder geval was er geen technisch mankement en moet het komen door menselijk handelen. Advocaten mensen dat kroongetuige Willem P. met zichzelf heeft geconverseerd, menen de advocaten. Het Nederlands Forensisch Instituut laat hier opnieuw naar kijken. Ook de rechter is niet overtuigd van de authenticiteit van de berichten. Maar het is niet zo dat de drie naar huis kunnen worden gestuurd. Marcel H., voormalig zwager van Jan Elzinga, wordt ook verdacht van de beïnvloeding van een getuige en zou op een cross-evenement uit de school zijn geklapt over de moord.

De volgende inleidende zitting is 13 juli. De inhoudelijke behandeling van de zaak staat voorlopig medio oktober gepland.

Bronnen: RTV Noord/RTV Drenthe

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen