Nieuwe buurten Kamperpoort krijgen steeds meer vorm met visie voor Nieuwe Veemarkt en Meeuwenlaan

De Kamperpoort gaat de komende jaren flink op de schop
De Kamperpoort gaat de komende jaren flink op de schop
Foto: Gemeente Zwolle

De Nieuwe Veemarkt, het terrein van de IJsselhallen, en de kantorenlocatie aan de Meeuwenlaan worden in de toekomst fijne nieuwe buurten.

Wethouder Ed Anker over de Nieuwe Veemarkt: “Wij willen hier een buurt bouwen die past bij het karakter van de Kamperpoort, maar ook bij de binnenstad en de Spoorzone. De groei van de Kamperpoort levert niet alleen veel nieuwe woningen op, het is ook een kans om de wijk nog aantrekkelijker te maken. Dat vraagt om een goed doordacht plan, waarin onder andere keuzes worden gemaakt op het gebied van het type woningen, verkeer en parkeren, economie en de cultuurhistorie. De locatie heeft zeven decennia lang dienst gedaan als veemarkt. Daarna was het de plek in Zwolle voor grootschalige evenementen en congressen. Elke Zwollenaar heeft wel een herinnering aan deze plek. Daar komen straks mooie nieuwe herinneringen bij.”

Meer groen en levendigheid

De kantorenlocaties aan de Meeuwenlaan, met onder andere het voormalig kantoor van Wehkamp, zijn nu een behoorlijk afgesloten en desolaat geheel. Deze rand van de Kamperpoort ondergaat een metamorfose waardoor het in de toekomst een groene leefomgeving wordt. Ontwikkelmanager Dennis Laing van BPD: “In de gebiedsvisie ligt onder meer veel nadruk op het maken van goede en groene verbindingen, zowel met het stadscentrum als de wijk. Die behoefte bleek ook uit de inbreng van omwonenden. Zo komt er centraal in het gebied een park dat uitnodigt om buurtbewoners te ontmoeten en een ommetje te maken.”

De mensen die al jaren wonen en werken in de wijk, kennen het gebied als geen ander. Ze hebben meegedacht en hun input is waar mogelijk verwerkt in de visies. Ook zijn belanghebbenden en mogelijke nieuwe bewoners gevraagd om hun mening te geven via online en fysieke bijeenkomsten, enquêtes en het burgerpanel. Bij de verdere ontwikkeling van de plannen gebeurt dit ook. Zo wordt er een plek gemaakt waar huidige én toekomstige bewoners en gebruikers zich thuis voelen.

De nieuwe buurten bieden samen aan circa 1.400 huishoudens een plek om te wonen. Het worden buurten voor echte stadsmensen. Van jong tot oud. Voor huidige en nieuwe generaties Zwollenaren. Ook komt er ruimte voor werken en voorzieningen.

De Meeuwenlaan en de Nieuwe Veemarkt worden toekomstbestendige, duurzame leefomgevingen. De wandelaar en de fietser krijgen bijvoorbeeld alle ruimte en voorrang op de auto. Er is gelegenheid om gebruik te maken van deelmobiliteit, zoals een elektrische deelauto. Ook de woningen worden klaar voor de toekomst en uiteraard gasloos. De openbare ruimtes worden groen en klimaatadaptief. Er is speciale aandacht voor biodiversiteit en natuurinclusief bouwen.

De Nieuwe Veemarkt

De Nieuwe Veemarkt krijgt weer de allure van vroeger: een eigenzinnige, kleurrijke, ondernemende buurt. Vol trots en reuring met ruimte voor experiment. Er komt een diversiteit aan buurtjes. Met ruimte voor werken en ondernemen, aan huis of op plekken in de wijk. Een nieuw park nodigt uit tot ontmoeten, spelen en bewegen. De oude bogenhal en de Elbertschoolzijn in de visie opgenomen en krijgen een nieuwe functie. De kansen en mogelijkheden hiervoor worden dit jaar verder onderzocht.

De Meeuwenlaan

De ontwikkelzone Meeuwenlaan aan de rand van de binnenstad is van oudsher een plek waar gewoond en gewerkt wordt. In 2030 is dit een uitnodigende groene stadsbuurt met een expressief gezicht, bijvoorbeeld door opvallende architectuur. Echt Kamperpoorts met een flink karakter.

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen