Raad praat vanavond over meer levendigheid op het Zwolse water versus de belangen van waterbewoners

Raad praat over waterbeleving in de Zwolse wateren
Foto:

De raad mag zich vanavond gaan buigen over waterbeleving. Het gaat dan om een evenwicht te vinden tussen levendigheid op het water en de belangen van waterbewoners. Vast staat dat Zwolle de waterbeleving wil handhaven, alleen levert dit met de regelmaat conflicten op met de bewoners op het water. Daarom wil het college van B en W advies van de raad.

Het aantal klachten dit jaar van woonbootbewoners is dit jaar lager dan vorig jaar toen het klachten regende. De mooie zomer van 2020 heeft geleid tot een hausse aan bootjes. Niet alleen bootverhuur, maar ook werden massaal bootjes aangeschaft. Dit mondde uit in een grote drukte op het water. Met name de bocht in het water bij het Groot Wezenland leidde met de regelmaat tot een optocht aan bootjes. Daarom is het noodzakelijk een visie op lange termijn te maken en dat is aan de raad. In het voorstel staat onder meer dat over twee jaar alleen nog elektrisch aangedreven bootjes verhuurd mogen worden. Ook wordt het gesprek aangegaan met de verhuurders van bootjes. Nog dit jaar zijn er regels te verwachten over de vaarsnelheid, het aanleggen van boten en worden de bootverhuurders op de hoogte gesteld dat bootverhuur een schaarste vergunning is. Voorkeur is om de bootverhuur onder te brengen bij één commerciële verhuurder. Daarnaast is deze zomer ook handhaving op het water ingezet.

Het college van B en W wil een visie op de lange termijn voor de zomer van 2022. In 2023 zal vermoedelijk alleen elektrisch gevaren mogen worden via de commerciële bootverhuur. De bal ligt bij de raad om een oordeel te vellen over het toekomstige recreatieve gebruik van het Zwolse water.

Het raadsdebat begint om 21.10 uur en is digitaal te volgen.

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden