Jarige Anna van der Breggen staat voor haar op een na belangrijkste wielerweek van haar laatste seizoen

Anna van der Breggen zegeviert in de Amstel Goldrace van 2017
Foto: Redactie

Anna van der Breggen wordt vandaag 31 jaar en staat ze aan de start van haar op een na belangrijkste wielerweek van haar laatste wielerseizoen. Na de Olympische spelen in  stapt ze in de ploegleiderswagen bij SD Worx. Het zogenaamde Ardense trio staat deze week op de wieleragenda: De Amstel Goldrace, de Waalse Pijl en als afsluiter Luik-Bastenaken-Luik. En dat rijdt ze in haar truitje als Olympisch Kampioen, een titelstrijd die later dit jaar op het programma staat in Tokyo.

Als Olympisch Kampioen Anna van der Breggen start 25 juli aan de wegrace en twee dagen later is de tijdrit. Data die het allerbelangrijkste zijn in het afsluitende jaar. Vijf jaar geleden won Anna van der Breggen de Olympische titel na de megacrash van Annemiek van Vleuten. Beelden die bij iedereen nog op het netvlies staan gebrand. Vooralsnog zal Van der Breggen de komende week daverende prestaties neer willen zetten. De Amstel Goldrace won in 2017, de Waalse Pijl sinds 2015 zes keer en Luiik-Bastenaken-Luik twee keer in 2017 en 2018.

SD Worx bevestigde gisteren dat Anna van der Breggen morgen start in Valkenburg. De afgelopen week was in de podcast Live slow, ride fast te horen dat voormalig wielrenner Lauarens ten Dam in de Limburgse heuvels Van der Breggen tegen kwam terwijl ze aan het herstellen was van een verkoudheidje. Ze sloeg daarom de Brabantse Pijl over en trainde. Maar ze staat definitief aan de start van de Limburgse heuvelrit over 117 kilometer.

De Amstel Goldrace gaat dit over de Geulhemmerberg, Bemelerberg en de Cauberg op een afgesloten parkoers zonder publiek. Het zal een nerveuze wedstrijd worden omdat veel toppers aan de start staan die allemaal voor de zege gaan.  Op de startlijst staan naast Van der Breggen ook de laatste winnaar Katarzyne Niewiadoma van Canyon, Annemiek van Vleuten (Movistar, tweede in 2019), Chantal Blaak (SD Worx en winnaar in 2018) en Marianne Vos van Jumbo Visma en finishte als derde in 2019. De Cauberg wordt ongetwijfeld de scherprechter, een klim ‘die pijnlijk en tegelijkertijd heel mooi is’, zei Anna van der Breggen na haar winst in 2017. ”Je bent helemaal kapot als je boven komt. Het is een kippenvelmoment als je voor zoveel publiek naar boven klimt.” Alleen dat publiek ontbreekt morgen of de flanken van de Cauberg, ook op de Bemelerberg en Geulhemmerberg. Het parkoers wordt hermetisch afgesloten.

Koningin van Huy

”En dat is zes”, zei Anna van der Breggen vorig jaar toen ze finishte op de Muur van Huy. En zeven is een magisch getal in de wielersport. Lance Armstrong won zeven keer de Tour de France (de zeges werden hem afgepakt vanwege doping), Joop Zoetemelk stond zeven keer op het eindpodium van de Tour de France, Peter Sagan won zeven keer de groene trui en Eddy Merckx won zeven keer Milaan-San Remo, Volgende week woensdag kan Anna van der Breggen zich voegen in een illuster rijtje ‘zeven’.  Wie naar de Waalse Pijl kijkt op televisie kent het shot van de finishcamera over de top van ‘de Muur; en laat het gezicht zien van de wielrenner die zwoegend het eerst boven komt. Zes keer op rij was dit het frêle gezicht van Anna van der Breggen. Maar ook nu weer is de concurrentie heftig. Met name van Annemiek van Vleuten die met Reinier Honig trainde op de Muur van Huy. Maar liefst vier verschillende finishes werden getest met Honig in de rol van Anna van der Breggen.

Bastenaken-Luik

De derde klassieker is volgende week zondag door de Vlaamse heuvels tussen Bastenaken en Luik. Met twee zeges in haar achterzak in 2017 en 2018 kan Anna van der Breggen een trilogie voltooien.  Van de vier edities won de Zwolse de helft. De vrouwen starten in Bastenaken en rijden naar Luik.  Een afstand van 141 kilometer met scherprechters zoals Col de Wanne, col de Rosier, col de La Redoute en Roche aux Faucons als laatste hindernis voor Luik. Bekende bergjes voor iedereen die wel eens in de Ardennen fietst. Naast twee keer Anna van der Breggen staan Annemiek van Vleuten (2019) en Lizzy Deignan op de erelijst. Het is de derde keer in een week dat de toprensters elkaar tegen gaan komen.

 

 

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden