Slimme camera’s monitoren verkeer binnenstad

Na de A28 krijgt ook de binnenstad ANPR-camara's om het verkeer te monitoren
Foto: Google Maps

Op een aantal toegangswegen naar de binnenstad worden ANPR-camera’s geplaatst om het verkeer van en naar de binnenstad te monitoren. Gemeente Zwolle wil meer inzicht zien te krijgen in de verkeersstromen rondom het centrum. Naar verwachting worden de camera’s voor de zomer geplaatst.

Zwolle groeit en het wordt steeds drukker op straat. En dat geldt ook voor de binnenstad waar vanwege de COVID-pandemie extra aandacht is voor loop- en fietsroutes. Zwolle wil de binnenstad ‘slimmer’ gaan maken en daarom is het belangrijk om inzicht te krijgen in verkeersstromen. De, via ANPR-camera’s, verzamelde informatie wordt samengevoegd met ervaringen van bezoekers, bewoners en omwonenden van de binnenstad. Daardoor het is mogelijk om fysieke aanpassingen te doen om de binnenstad aantrekkelijk en leefbaar te houden.

De slimme camera’s worden gebruikt om het bestel- en vrachtverkeer van en naar de binnenstad te monitoren: wanneer, hoeveel en wat voor type voertuig rijdt er op de weg. Aan de hand van deze data kan de gemeent­e samen met de leveranciers, ondernemers en bewoners een plan maken dat tegemoet komt aan de zero-emissie doelstelling in 2025. ­­

Een tweede onderdeel is het vroegtijdig kunnen sturen van fietsers naar de beschikbare stallingsruimte in de binnenstad. Om dit voor elkaar te krijgen worden er in de gemeentelijke fietsenstalling camera’s opgehangen die registeren hoeveel fietsen er staan en worden er verwijsborden naar de stallingen geplaatst. Daarnaast wordt op een tweetal punten in de binnenstad telsensoren geplaatst die het aantal voetgangers bijhoudt.

Privacy

Als de Autoriteit Persoonsgegevens akkoord gaat met de proef, dan worden naar verwachting worden de eerste camera’s voor de zomervakantie opgehangen.Privacy is heel belangrijk, daarom worden alle voorschriften en wettelijke eisen uit de Algemene verordening persoonsbescherming (AVG) die op deze manier van dataverzameling betrekking hebben nauwkeurig opgevolgd. Voor beide doelen worden camera’s gebruikt. De beelden worden direct geanonimiseerd en verwerkt tot een algemene rapportage. Medewerkers van de gemeente Zwolle hebben alleen toegang tot de rapportages, en niet tot de beelden. De beelden kunnen niet gebruikt worden voor handhavings- of opsporingsdoeleinden.

Slimme samenleving

Het verzamelen en analyseren van data en inzetten techniek zijn nooit een doel op zich, maar worden ingezet voor de opgaven waar de gemeente voor staat. Het project Senshagen is een ander voorbeeld van de slimme samenleving. In Stadshagen meten ruim 50 bewoners de hoeveelheid fijnstof en met weerstations wordt het lokale klimaat in de wijk in kaart gebracht. Aan de hand hiervan is het mogelijk om maatregelen te nemen voor bijvoorbeeld hittestress of wateroverlast.

Meer informatie is te vinden op www.zwolle.nl/slimmebinnenstad

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden