Vijftien weerstations in Stadshagen geven een beter inzicht in het klimaat

Een van de weersensoren in Stadshagen
Foto: Gemeente Zwolle

Maar liefst vijftien weerstations worden in Stadhagen opgehangen. Met de data die wordt verzameld kan een beter inzicht worden gegeven in het klimaat van de wijk en kunnen gerichte aanpassingen in de buitenruimte worden gedaan, mocht dat nodig zijn.

Deze week wordt in de Pottenbakkerstraat, Twistvlietpad, Handjesgras, Mannagras, Liesgras, Havenzathenallee en Eli Heijmanslaan een weerstation opgehangen. Een bewoner van die straat zorgt ervoor dat vanuit zijn huis een wifi-verbinding met het station is. Deze verbinding is nodig om de meetgegevens automatisch naar het KNMI door te sturen. De bewoners van de straten zijn per brief geïnformeerd over het plaatsen van het weerstation.

Senshagen

Het meten van het klimaat in Stadshagen maakt onderdeel uit van het project Senshagen. Een samenwerkingsverband waarin inwoners van de wijk, de gemeente Zwolle, het KNMI en het RIVM data verzamelen waarmee inzicht in het klimaat en luchtkwaliteit ontstaat. Aanvullend op deze weerstations, heeft een aantal inwoners een sensor in de tuin waarmee de hoeveelheid fijnstof in de omgeving gemeten wordt. Deze gegevens worden aan het RIVM doorgestuurd. Hiermee wordt de luchtkwaliteit in kaart gebracht.

Senshagen is ontstaan uit doordat er uit het Buurt-voor-Buurt Onderzoek 2016 naar voren kwam dat een groot aantal van de deelnemers aan dat onderzoek zich zorgen maakte over het klimaat en wateroverlast in Stadshagen. Door dit project en het verzamelen van gegevens, kan de gemeente Zwolle aanpassingen doen in de openbare ruimte.

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen