Computers zijn voor veel inbrekers veel interessanter dan de voor- of achterdeur

Het risico van een cyberinbraak is groter dan een 'gewone' inbraak
Het risico van een cyberinbraak is groter dan een 'gewone' inbraak
Foto: Pixabay

Voor het eerst wordt er melding gemaakt dat er meer digitale inbraken zijn dan dat inbrekers fysiek een woning binnen dringen. Thuiswerken heeft de digitale criminaliteit in een stroomversnelling gebracht.

In de eerste vijf maanden van 2020 was het aantal inbraken in computers en computersystemen al net zo hoog als in heel het jaar daarvoor. De politie verstaat onder cybercrime ‘strafbare feiten die gepleegd worden met ICT-middelen, gericht tegen andere ICT-middelen’. Daaronder vallen onder andere het zonder toestemming hacken van iemands device of accounts, ransomware-aanvallen, online identiteitsfraude, het onrechtmatig wijzigen of toeëigenen van persoonlijke informatie en het stelen van wachtwoorden, gebruikersnamen of financiële informatie.

Smartphones risicovol

Volgens journalist en schrijver van het boek What the Hack Maria Genova zijn berichtjes via sms en WhatsApp de laatste tijd het gevaarlijkst. Daarnaast is datingfraude in opkomst, waarbij men zich als iemand anders voordoet op dating-apps en -sites. Ook het aloude phishing blijft slachtoffers maken. Genova waarschuwt dat de veiligheid van smartphones zwaar overschat wordt. ‘’In slechts een jaar tijd verschenen er ruim vier miljoen nieuwe schadelijke apps in onder meer de Play Store en de App Store. Deze apps laten bijvoorbeeld advertenties zien, maar ze kunnen ook persoonlijke data verzamelen. Zelfs meekijken welke sites je bezoekt is niet uitgesloten. Met name bij gratis apps is dat vaak een grote inkomstenbron.’’

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden

Cookieinstellingen