Kinderwensteam lanceert gratis educatie en ondersteuning voor ouders met onvervulde kinderwens

Het kinderwensteam van stichting Kinderwens in Nederland
Foto: Boaz Timmermans

In Nederland wordt voor het eerst een gloednieuw kinderwensteam gelanceerd dat een gratis online aanbod aanbiedt om ouders met een onvervulde kinderwens meer educatie en psychosociale ondersteuning te bieden. Op deze manier wil stichting Kinderwens toewerken naar zorg waar de ouder met kinderwens centraal staat.

Een op de zes koppels ondervindt moeilijkheden om zwanger te raken. Dankzij anticonceptiemiddelen zijn zwangerschappen beter plannen. Dit zorgt er wel voor dat veel paren pas later aan kinderen beginnen. Het is ook zo dat tussen de 30 en 35 jaar de vruchtbaarheid enorm daalt. Daarnaast spelen ook heel wat andere factoren mee waardoor een kinderwens soms niet vervuld kan worden.

Emotionele impact

Niet zwanger kunnen worden heeft een niet te onderschatten emotionele impact, het is zo intens als rouwen om een overleden dierbare. Er is nog te weinig aandacht voor de psychische en sociale gevolgen van ongewenste kinderloosheid.Een onvervulde kinderwens raakt alle aspecten van het leven, van lichamelijk welzijn tot het werk en relaties met anderen. ”Kinderen krijgen is de norm en dat delen we graag met anderen”, zeggen Shanti van Genechten en Lode Godderis van stichting Kinderwens.

Het concept Kinderwenshuizen waaide van België over naar Nederland. In maart 2019 opende het eerste huis in Zwolle. Inmiddels is gebleken dat een fysiek wenshuis een te hoge drempel is voor wensouders. Ook kwamen vragen van wensouders van ver buiten Zwolle. Mede daarom is men overgeschakeld naar een digitaal platform met een multicultureel team dat bestaat uit een verpleegkundige, twee vroedvrouwen, een diëtiste en een psycholoog. Het team wil open staan voor andere culturen omdat een onvervulde kinderwens daar nog een groter taboe is.

Shanti van Genechten: ”Kijk maar naar reclames en televisieseries. Het zijn veelal gelukkige gezinnetjes met kinderen. Mensen voor wie kinderen krijgen niet vanzelfsprekend is, om welke reden dan ook, kunnen zich eenzaam voelen, want moeilijkheden om zwanger te worden wordt niet gemakkelijk gedeeld. Kinderwensouders worden hierdoor onzeker tot depressief. Er is veel aandacht voor de medische kant van ongewenste kinderloosheid, maar minder voor dit soort psychosociale gevolgen.”

Ondersteuningssessies

Er staan een reeks aan informatieve ondersteunings- en begeleide sessies op het programma, waaronder PCOS (Polycysteus Ovarium Syndroom) de baas, gezond zwanger worden, het verlies van een prille zwangerschap en omgaan met emoties bij een onvervulde kinderwens.

Kinderwensteam

Het Nederlandse kinderwensteam van stichting Kinderwens bestaat uit Monique van der ven, verpleegkundige en perinataal verliesconsulent i.o., Sarah Noelmans, diëtiste, pcos-coach en kinderwensconsulente, Hilal Ozkan psycholoog kinderwensconsulente i.o. die ook de zorgcoördinator is van het nieuwe team,  Girbrich Haanstra vroedvrouw en kinderwensconsulenten i.o. en Saskia Van Der Laak vroedvrouw en kinderwensconsulente i.o. Het team staat onder permanente intervisie bij Hilal Ozkan de zorgcoördinator van Kinderwens Nederland om de kwaliteit van zorg te bewaken.

Met dit kinderwensteam willen stichting Kinderwens de drempel naar hulpverlening verkleinen en biedt een gratis online hulpverleningsaanbod aan, net zoals we dat in België doen. Het team zal zorgen voor betere educatie, informatie en psychosociale ondersteuning.

Lode Godderis en Shanti Van Genechten zeggen: ”We bouwen op dit moment een veilig, kwaliteitsvol en opgeleid Nederlands professioneel zorgnetwerk  uit omdat we merken dat hier grote nood aan is. We geloven in een meer waardengedreven zorg , waar de ouder met kinderwens of perinataal verlies centraal staat in het verhaal. En we hopen dit te kunnen doen in nauwe samenwerking met de vruchtbaarheidscentra in Nederland. We staan alvast open voor een constructieve samenwerking om het verhaal van Nederlandse kinderwensouders te omarmen. En we zijn ontzettend trots op dit gloednieuwe kinderwensteam voor Nederland.”

Lode Goderis en Shanti van Genechten van stichting Kinderwens

 

Voor meer informatie en inschrijven, stuur een mail naar [email protected]

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden