Selma Hoekstra en Gerdien Rots kruisen de degens over demonstratieverbod abortuskliniek Zwolle

Moet er een demonstratieverbod komen rondom de Zwose abortuskliniek?
Moet er een demonstratieverbod komen rondom de Zwose abortuskliniek?
Foto: Googe Maps

Margeet Jansen van de Stimezo abortuskliniek in Zwolle pleit voor een bufferzone rondom de kliniek. ”Mensen die tegen abortus zijn moeten niet op de stoep van de kliniek demonstreren, maar een ander platform kiezen”, vind Jansen in het programma Kwesties op NPO1. De raadsleden Selma Hoekstra (PvdA) en Gerdien Rots (ChristenUnie) gingen op de radio met elkaar in debat.

Stichting Schreeuw om Leven was ook uitgenodigd voor het gesprek maar wilde uiteindelijk niet komen omdat men in oktober een gesprek heeft met burgemeester Peter Snijders. Men is bang dingen te zeggen die mogelijk gevolgen hebben waarbij ze het bij de abortuskliniek kunnen verbruien. Over het recht op demonstratie is iedereen het eens.  Margreet Jansen: ”Iedere organisatie heeft het recht voor eigen doelen te staan. Ook Schreeuw om leven mag dat, maar ik sta voor de vrouwen die onze kliniek bezoeken. En een demonstratie bij ons op de stoep is onwenselijk.

Voorschriften

Gerdien Rots vindt het heel belangrijk dat vrouwen die bij de kliniek demonstreren de keuzevrijheid van vrouwen voor ogen houden. Maar dat moet zonder agressie of intimidatie. ”Als zij (Schreeuw om Leven, red) een demonstratie bij de gemeente aankondigen krijgen ze voorschriften mee hoe men om kan gaan met vrouwen die de kliniek bezoeken. Schreeuw om Leven houdt zich aan deze afspraken en dat is belangrijk.” Rots heeft echter wel zorgen over het betogingsrecht. ”Het betogingsrecht zegt dat je mag betogen op een plek waar het relevant is en binnen gehoors- en gezichtsafstand. Schreeuw voor Leven staat er niet alleen om te demonstreren, maar ook om de vrouwen van de kliniek hulp te verlenen. Per week komen zij in contact met vrouwen die hun keuze daardoor wijzigen.”

Bufferzone

Selma Hoekstra (PvdA) zegt dat haar partij al sinds maart pleit voor een vorm van bufferzone. ”Vrouwen moeten niet worden geïntimideerd, maar juist zelfbeschikkingsrecht hebben. De bufferzone hoeft geen 500 meter te zijn, maar met 30 meter is iedereen al blij. Vrouwen vinden het intimiderend als ze de kliniek bezoeken en juist voor die intimidatie moet de bufferzone er komen. De vrouwen die zich bij de kliniek melden hebben al een beslissing moeten nemen die niet echt gemakkelijk is.”

Zijingang

Gerdien Rots stelt: ”Ik kan mij voorstellen dat het intimiderend is als je wordt aangesproken op zo’n cruciaal en ingewikkeld moment in je leven. Er is een route naar de zijingang die vrouwen kunnen nemen als ze niet geconfronteerd willen worden met de demonstranten. Maar er zijn ook vrouwen die in grote twijfel zijn of gedwongen worden.” Rots twijfelt aan het feit dat abortusklinieken niet behandelen bij twijfel. ”In de evaluatie van de abortuswet blijkt dat landelijk slechts 42 procent van de abortusartsen een intakegesprek doet en de keuzehulpverlening aanbiedt. Daarmee suggereert Rots dat er iets mis is in de abortusklinieken. Margreet Jansen ontkent dit en zegt dat alle klinieken in Nederland op dezelfde manier werken.

Alternatieven

Rots zegt: ”Het aanbieden van alternatieven voor vrouwen die een zwangerschap willen breken zou betekenen dat er minder ruimte zou hoeven te zijn voor demonstranten en daarbij zou het mooi zijn als de Zwolse kliniek contact op zou nemen met de sociale wijkteams dat als een vrouw om sociaal-economische redenen een zwangerschap wil afbreken dan redden we als maatschappij een leven, maar ook het leven van een vrouw omdat het blijkt dat heel veel vrouwen later in hun leven toch spijt krijgen.”

Margreet Jansen reageert: ”De Zwolse abortuskliniek werkt al heel veel samen met Fiom en zij zijn gespecialiseerd in keuzehulpgesprekken en ook met Veilig Thuis als vrouwen in een onveilige thuissituatie zitten. We werken samen met de huisartsen, vrouwen die bij ons komen hebben vaak een verwijzing gekregen.”

Recht op abortus

Selma Hoekstra: Het is een recht voor vrouwen op abortus. Daar kan geen meningsverschil over bestaan. We hebben het nu over het recht op demonstratie binnen gezichts- en gehoorsafstand. De kliniek wil een buffer van 500 meter. ”Je moet je de vraag moet stellen of je vrouwen in een kwetsbare situatie mag intimideren. En het antwoord is ‘nee’, daar hebben rechters in Haarlem en Limburg een besluit over genomen.”

Willekeur

Gerdien Rots zegt: ”Als je op deze manier het demonstratierecht aantast krijg je een soort willekeur”, en probeert de vergelijking te maken tussen het demonstratierecht bij een abortuskliniek en een demonstratie van Kick Out Zwarte Piet (KOZP). Rots is het er mee eens dat je mensen niet moet benaderen met agressie en intimidatie en zeker geen mensen in zo’n moeilijke fase in hun leven. ”Dat staat als een huis, maar dat geldt ook voor het demonstratierecht. Maar als je het bij de ene demonstratie inperkt en bij de andere niet, dan ontstaat willekeur die we als overheid niet moeten willen. Rots zegt dat de abortuswet niet wordt gesteund door de ChristenUnie, maar nu deze er is moet hij wel goed worden uitgevoerd. Maar het blijkt dat deze wet aan alle kanten rammelt.”

Besluit

Selma Hoekstra hoop dat burgemeester Peter Snijders het besluit neemt om een bufferzone in te stellen zodat iedere vrouw die een moeilijk besluit heeft genomen de abortuskliniek kan bezoeken. Gerdien Rots hoopt dat de burgemeester met alle partijen in gesprek gaat en goede afspraken maakt hoe de betogingen op een goede manier plaats kunnen vinden op de plek waar het nu ook gebeurt, maar wel met respect voor de vrouwen die bij de abortuskliniek komen. Voor Margreet Jansen is het belangrijk dat er de bufferzone er komt en dat vrouwen niet worden geïntimideerd of lastig worden gevallen. In Rotterdam heeft Ahmed Aboutaleb al demonstraties verboden en Ahmed Marcouch heeft in Arnhem hetzelfde gedaan.

  • Luister de hele uitzending Kwesties terug

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen