Zo’n 1000 mensen strijden voor #blacklivesmatter in Wezenlandenpark

Statement van een van de 'betogers'
Foto: Redactie

Het ging er vreedzaam aan toe tijdens de #blacklivesmatter-manifestatie in het Wezenlandenpark, toch stond de politie tot de tanden toe bewapend rondom het park. Burgemeester Peter Snijders kondigde zelfs een noodbevel af omdat er ‘geruchten’ waren dat onruststokers naar Zwolle konden komen.

Het was gelukkig niet nodig dat er zoveel politie op de been was rondom het park. Iedereen was het met elkaar eens dat discriminatie nooit en te nimmer mag, maar ook de constatering dat het zo ongeveer aan de orde van de dag is. Daarom was het protest hard nodig. Een van de deelnemers zegt: ”Ik ben hier voor de ‘zwarte medemens’ die dagelijks aan de lijve ondervindt wat discriminatie betekent. Ik heb het echt niet over de politie, maar juist aan het onderbuikgevoel dat leeft in de samenleving. Mensen met een donkere huidskleur hebben het in onze samenleving zoveel moeilijker dan iemand die blank is. Daar wil ik tegen strijden.”¬† De term #blacklivesmatter is volgens haar juist goed gekozen omdat juist die levens als minderwaardig worden gezien: ”En dat mag op deze manier best wel eens worden uitvergroot.”

Veel politie op de been

Er was opvallend veel politie op de been rondom het park. Er bleek zelfs een noodbevel uitgevaardigd te zijn. Op sommige fora werd al geschetst dat mogelijk mensen van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en de harde kern van PEC Zwolle en Cambuur er op uit zouden kunnen zijn om te gaan provoceren. In 2018 stonden voetbalsupporters leden van KOZP op te wachten bij de intocht van Sinterklaas. Ook blijkt uit het bericht van burgemeester Peter Snijders dat leden van de harde kern van Cambuur mogelijk plannen hadden om naar Zwolle te komen. Op hen was dan ook het noodbevel gericht om ze buiten de stad en zeker van het Wezenlandenpark te weren.

Aandacht voor Tomy Holten

Het is nog maar een paar maand geleden, aan het begin van de coronaperiode dat Zwollenaar Tomy Holten overleed. Ook voor hem was aandacht omdat #blacklivesmatter onder meer gaat over mensen die stierven aan politiegeweld. Holten overleed in maart nadat hij enige minuten lang op de grond lag en werd vastgehouden (zie deze heftige video) en later in een politiecel overleed. Aanleiding tot de huidige massale protesten zijn de gevolgen van de  aanhouding van George Floyd die overleed, waarna een groot aantal protesten werden georganiseerd in Amerika en later in andere landen.

 

 

 

Reacties

X

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief
Aanmelden