Hoe enkele actievoerders intocht van Sinterklaas verstieren voor velen

De zwaarbewapende ME-ers op het Kerkbrugje
De zwaarbewapende ME-ers op het Kerkbrugje
Foto: Rein Tuininga

Politie, ME en de harde kern van PEC Zwolle stonden bij het Kerkbrugje te wachten op de actievoerders die wilden demonstreren tegen Zwarte Piet tijdens de intocht van Sinterklaas in Zwolle. ”Waar halen ze het recht vandaan om dit feestje te verstoren”, zegt een de PEC-supporters. ”Ze komen de stad niet in om het voor onze kinderen te bederven.” Politieagenten en ME-ers moesten hun vrije dag inleveren om alles in goede banen te leiden.

De sfeer was alles behalve grillig. Voetbalsupporters en zwaarbewapende agenten van de ME stonden gezamenlijk te wachten op wat zou gaan komen. Het wachten was op een handvol actievoerders die wilden gaan demonstreren. Iets wat een goed recht is, maar niet bij de intocht van Sinterklaas. Het is de geldende mening van de voetbalsupporters, door de actiegroep Theatergroep voor Iedereen uitgemaakt voor Hooligans en Nazi’s. Een politieagent lacht zuur. ”Ik had vandaag een vrije dag, net als 85 procent van de collega’s hier en hebben deze moeten inleveren. Iets wat we eerder deden met vijf agenten moet nu een heel peloton ME worden opgetrommeld en tientallen agenten. Natuurlijk lopen wij hier te balen.” Een andere agent had liever met haar kinderen naar de intocht gegaan, maar ook zij moest zich melden om een confrontatie tussen de voetbalsupporters en de actievoerders van Theatergroep voor Iedereen en Kick Out Zwarte Piet (KOZP) te voorkomen.

Aanfluiting

De reacties van het publiek zijn niet mals. Een oudere man loopt langs de ME-ers en zegt: ”Het is een aanfluiting dat jullie hier moeten staan.” Een vrouw zegt: ”Laat die demonstranten eens aan het werk gaan, hun eigen brood gaan verdienen in plaats te teren op de maatschappij. Wie hard moet werken voor zijn geld heeft geen tijd voor dergelijke onzin.”  Er zijn weinig mensen die begrip op kunnen brengen voor de actievoerders. ”Demonstreren is een goed recht, maar moet dat nou net op dit moment en hier? Ze kunnen 364 dagen met vlaggen en vaandels de straat op. Maar bederf het nou niet voor de mensen die met zoveel plezier het sinterklaasgebeuren vieren.”

Opluchting

Het is voor veel agenten dan ook een opluchting als even na twee uur wordt gemeld dat de demonstratie van de anti-Zwarte Piet activisten wordt verboden. ”De veiligheid van de demonstranten kan niet worden gegarandeerd”, reageert de gemeente Zwolle. Voor de eigen veiligheid werden ze meegenomen. Ook de PEC-supporters reageren opgelucht. ”Ze waren echt niet de stad in gekomen”, zegt een van de supporters. ”We gaan Sinterklaas binnenhalen, jongens.” De menigte bij het Kerkbrugje verspreidt zich door de stad.  De ME-ers gaan terug naar de busjes en wachten nog even tot iedereen weg is.

Monddood

De actiegroep Theater voor Iedereen reageert op facebook: We hebben net diverse live video’s gedeeld met jullie. Hierop is te zien dat wij, ondanks dat we niet zijn gaan demonstreren, alsnog nog in de stad opgewacht door Hooligans en nazi’s. Zij waren dusdanig dreigend en agressief, dat wij onder politie escorte de stad uit zijn begeleidt. Wat je ziet is dat er continue op ons handelen wordt ingegrepen, wij worden gevolgd, gesommeerd en als het probleem geframed, terwijl er rijen dik aan extreem rechts leuzen scanderen, dreigt en gezichtsbedekkingen heeft (wat ons is verboden). Zij zijn niet weggevoerd. Wij wel. We kijken terug naar een week van tegenwerking, een week waarin de vreedzame stem het niet wint tegen de agressie en dreigementen van de kant waar de boodschap er niet één van liefde is maar van haat en dreiging. Wij hebben niet kunnen demonstreren en zijn alsnog het meest in gevaar. We zien hoe agressie loont. Hoe de probleemgroep niet wordt aangepakt maar degene met de positieve stem wel. Wij werden met een verordening strafbaar gesteld, zij niet. Omgekeerde wereld? Zwolle is monddood gemaakt.

Een van de video’s van de actiegroep Theater voor Iedereen op facebook

Geplaatst door Actiegroep Theater voor Iedereen op Zaterdag 17 november 2018

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen